0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Csökkenéssel zárta az évet a nemzetközi élelmiszerár-index

Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkenéssel fejezte be az évet, köszönhetően főleg a cukornak – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – ezzel 1,5%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 10,1%-kal az egy évvel korábbi értékéhez képest.

2023-at vizsgálva 13,7%-kal alacsonyabb éves átlagértéket mértek a szakértők – egyedül a cukor nemzetközi piaci ára drágult.

A gabonafélék árindexe 1,5%-kal nőtt november óta, miután a búza, kukorica, rizs és árpa jegyzése mind nőtt, részben logisztikai fennakadások miatt, melyek a főbb exportőr országokból érkező szállítmányokat akadályozták. Az év során 15,4%-kal zuhant az index a 2022-es átlaghoz képest, tükrözve a globális piacok megfelelő ellátottságát. Ezzel szemben a gabonákon belül a rizsfélék alindexe 21%-os ugrást produkált főként az El Niño jelenség hatása körüli aggodalmak, továbbá az indiai kiviteli korlátozások miatt.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe eközben 1,4%-kal zsugorodott decemberre a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj iránti nyomott kereslet okán.

A szója esetében érvényesült a biodízel szektor lassuló kereslete és a kedvező időjárás Brazília főbb termőterületein. Az év egészét tekintve az index 32,7%-kal múlta alul a 2022-es átlagát.

A cukor árindexe 16,6%-os novemberi csökkenésével kilenchavi mélypontjára ért, ám még így is 14,9%-kal szárnyalja túl a 2022. decemberi értékét.

A cukor nemzetközi piaci jegyzésének bezuhanása a brazil termelés felgyorsult ütemével hozható összefüggésbe, illetve a cukornád felhasználásának csökkenésével az indiai bioetanol termelésben.

A húsfélék árindexe 1,0%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 1,8%-kal a 2022. decemberi értékhez viszonyítva a sertéshús iránti ázsiai kereslet tartósan alacsony szintje miatt. A marhahús és a szárnyasok iránti érdeklődés is megcsappant, miközben a nagyobb termelőknél bőséges készletek várnak eladásra. A birkahús az ünnepek környékén inkább drágult.

A trendekkel szembemenve a tejtermékek árindexe november óta 1,6%-kal erősödött, azonban még így is 16,1%-kal marad el az egy évvel korábbi szintjétől.

A havi árváltozást a vaj és sajt drágulása hozta magával az ünnepekhez köthető nyugat-európai piaci élénkülés révén.

A globális importkereslet növekedésével a teljes tejpor ára szintén emelkedett.

Forrás: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Magazin ajánló: