A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – ezzel 1,5%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 10,1%-kal az egy évvel korábbi értékéhez képest.
A gabonafélék árindexe 1,5%-kal nőtt november óta, miután a búza, kukorica, rizs és árpa jegyzése mind nőtt, részben logisztikai fennakadások miatt, melyek a főbb exportőr országokból érkező szállítmányokat akadályozták. Az év során 15,4%-kal zuhant az index a 2022-es átlaghoz képest, tükrözve a globális piacok megfelelő ellátottságát. Ezzel szemben a gabonákon belül a rizsfélék alindexe 21%-os ugrást produkált főként az El Niño jelenség hatása körüli aggodalmak, továbbá az indiai kiviteli korlátozások miatt.
A szója esetében érvényesült a biodízel szektor lassuló kereslete és a kedvező időjárás Brazília főbb termőterületein. Az év egészét tekintve az index 32,7%-kal múlta alul a 2022-es átlagát.
A cukor árindexe 16,6%-os novemberi csökkenésével kilenchavi mélypontjára ért, ám még így is 14,9%-kal szárnyalja túl a 2022. decemberi értékét.
A húsfélék árindexe 1,0%-kal zárt alacsonyabban novemberhez képest és 1,8%-kal a 2022. decemberi értékhez viszonyítva a sertéshús iránti ázsiai kereslet tartósan alacsony szintje miatt. A marhahús és a szárnyasok iránti érdeklődés is megcsappant, miközben a nagyobb termelőknél bőséges készletek várnak eladásra. A birkahús az ünnepek környékén inkább drágult.
A trendekkel szembemenve a tejtermékek árindexe november óta 1,6%-kal erősödött, azonban még így is 16,1%-kal marad el az egy évvel korábbi szintjétől.
A globális importkereslet növekedésével a teljes tejpor ára szintén emelkedett.