0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Tippek lóvásárlás előtt 1.

Manapság olyan nagy a választék és olyan könnyen rengeteg információhoz juthatunk a meghirdetett lovakról, hogy akár már online is megtalálhatjuk a hozzánk illőt. Ehhez persze nem árt a nagy tapasztalat, hiszen sok kellemetlen meglepetés is érhet.

Az alábbiakban abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy melyek a legfontosabb megfontolnivalók, mielőtt saját lóra költenénk nem kevés pénzt. A tanácsokat nemcsak a teljesen kezdő lótartóknak érdemes elolvasni, a tapasztaltabb lovasok is gazdagodhatnak néhány hasznos információval.

Illusztráció

Az első lovuk vásárlása előtt állóknak azt tanácsoljuk, hogy fontolják meg, hiszen a kutyához hasonlóan a lótartás is komoly, hosszú távú elkötelezettséget kíván, ráadásul még sok pénzt és rengeteg időt is igényel. Ha mindez nem riaszt vissza a lóvásárlástól, akkor a következő tanácsok segítséget nyújthatnak, hogy elkerüld a leggyakrabban előforduló buktatókat és jó eséllyel elsőre megtaláld a hozzád leginkább illő lovat.

Az idő

Mielőtt nekikezdenél a hirdetések böngészésének, gondolkodj el komolyan, vajon lesz-e időd a lovadra az év minden napján, nem csak akkor, ha eszedbe jut egy szép napsütéses nyári, tavaszi délutánon lovagolni. A lótartás bizony fárasztó tud lenni, akkor is, ha bértartásban oldjuk meg. Legyen terved arra, ha betegség vagy bármi más miatt nem tudsz napi rendszerességgel foglalkozni a lovaddal.

Még lótartási tapasztalattal a hátuk mögött is sokan hajlamosak elcsábulni és nem gondolják át reálisan, hogy valóban lesz-e idejük még egy lóra, ha a meglévő mellé szeretnének egy másikat.

Ha ezzel a legalapvetőbb feltétellel tisztában vagy, készülj fel arra, hogy a lóvásárlás bizony időigényes munka lesz. Szinte biztos, hogy nem fogod az első hirdetésnél megtalálni az álomlovadat. Kezdő lótartóknak nagyon fontos, hogy még az első ló megvásárlása előtt legyen meg a helye! Egy olyan istálló, ahová szívesen vinnéd bértartásba. Nézz alaposan szét, szánj rá sok időt és személyesen látogasd végig a szóba jöhető helyeket. Ma már rengeteg lovarda van, ami egyrészt jó, mert nagy a választék, másrészt sajnos sok olyan istálló is működik, amely nem alkalmas lótartásra. Kezdők mindenképp kérjék ki szakértő véleményét a lótartóhely keresésében! Arra is figyelj az istálló kiválasztásánál, hogy milyen messze található lakhelyedtől, hiszen mindennapos elfoglaltság lesz a lóhoz járás. Ne akkor szembesülj vele, hogy túl messze van, amikor már beköltözött a ló…

A pénz

Fotó: Somogyvári Anett

A ló nemcsak időben nagy elkötelezettség, de pénzben is. Soha ne kezdj lóvásárlásba, ha nem tudod fenntartani. Általában a ló ára a legkevesebb, amit az élete során ki kell fizetned rá, ezt nagyon komolyan kell venni. Rendszeres kiadás lesz a ló havi tartása mellett a kovács, az állatorvosi kontrollok (ne adj’ Isten, költséges állatorvosi beavatkozás), a felszerelés, az edző, esetleges táplálék-kiegészítők stb. Alaposan fontold meg, mennyibe is kerül egy hónapban a ló tartása és csak akkor vágj bele, ha gond nélkül teljesíteni tudod az anyagi kihívásokat.

Mindenesetre akkor se keseredj el, ha végül arra jutsz, hogy neked ez túl sok, hiszen lehetőség van feles tartásra is – igaz, ebben az esetben még nehezebb lesz a választás és még a felestartó társat is gondosan ki kell választani.
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: