0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Lesz-e idén is jó minőségű vetőmagjuk a gazdáknak?

Elegendő mennyiségű, jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint.
Illusztráció

A szervezet a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157.000 forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé – írja a vszt.hu.

Fontos lenne a fémzárolt vetőmagok vetése

A tavaszi árpa szaporító terület jelentős, mintegy 27 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A vetőmag-szaporításokban a 7.000 tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is,

ismertette Perczel Péter.

A VSZT Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke kifejtette: a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak ugyanakkor nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatnak. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának egyik, nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket, hangsúlyozta Perczel Péter.

Jó minőségű vetőmagot vethetnek

Az év végén a tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is. Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavaszi árpa fajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van a „járó típusú fajtákra”, melyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetőek. A vetőmag-szaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növény egészségügyi problémákkal nem kellett számolni.

A feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó, minőségi engedményezésre nem kell számítani.

A betakarított vetőmagtermések vonatkozásában jelentősebb minőségi problémákról nem érkeztek jelzések, így a rendelkezésre álló készletek elegendőek lesznek a tavaszi vetésekhez.

Zab esetében a 700 hektárt kis mértékben meghaladó vetőmag-szaporító területről várhatóan 2.200 tonna körüli fémzárolt vetőmag készlettel számol a VSZT, amely volumenét tekintve hasonló az előző évekhez, és marad a kismértékű piaci keresleti helyzet is. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmag-minőségi problémákra nem kell számítani, a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek.

Forrás: vszt.hu

Magazin ajánló: