Termesztéstechnológia
Bár Kalifornia évente körülbelül félmillió hektár rizst termel, ez csak a második legmagasabb rizstermelő az USA-ban. A legnagyobb terület Arkansasban van, ami ennek közel háromszorosa.
Bár itt nincs olyan bonyolult vízkezelő rendszerük, mint a kaliforniai termelőknek, mégis meg kell küzdeniük a természetben elérhető vízzel. Mark Isbell, az Arkansas központjában található Isbell Farms munkatársa egy negyedik generációs rizstermesztő, aki megfigyelte, ahogy a rizstermesztés fellendülése az elmúlt években egyre ingatagabbá vált.
„Két évvel ezelőtt hatalmas árvíz volt, amely meglehetősen pusztító volt a termés jó részére. Aztán tavaly elég erős aszály volt, amit öntözéssel ki tudtunk védeni” – emlékszik vissza Isbell.
A termésbiztonság érdekében 3500 hektáros rizstermesztő területüket úgy alakították át, hogy az hatékonyabb vízfelhasználást tegyen lehetővé.
Teljesen sík terepet hoztak létre olyan töltésrendszerrel, amely különböző mélységekben tartja a vizet, így „több mint megvan a rizstermesztéshez szükséges vízmennyiség, mert sokkal pontosabban áraszthatják el a táblát a víz túlzott felhasználása nélkül” – mondja Isbell.
A hatékonyság növelésével kevesebb víz felhasználásával többet termelnek hektáronként, mint 20 évvel ezelőtt. Isbell ezzel kapcsolatosan számításokat is végzett.
– mondja Isbell.
Rizs a jövőben
Az egészséges és hatékony rizsföldek előnyei túlmutatnak a világ táplálásán. Környezeti előnyökkel jár, mivel a rizsföldek „alapvetően üledékmedenceként működnek, ahol a víz lényegesen tisztábbak távozik a szántóföldről, mint ahogy befolyt” – mondja Isbell.
Mindez a munka és erőfeszítés változást hoz. A gazdaságok és fajták egyre hatékonyabbak, több rizst termelnek kevesebb ráfordítással és kevesebb vízzel. A nemesítők és a termelők olyan rizsfajtákat találnak, amelyek jobban tűrik a szárazságot, vagy képesek ellenállni a heves esőzéseknek. A tudósok pedig megtalálják a módját, hogy mindezt a DNS-en belülről erősítsék.
A felszínen mindez jó hír a rizs számára. De van egy árnyoldala is. Csökken a növényeken belüli változatosság, így nagyobb a betegségek kockázata.
Bergmann szerint fenn kell tartani az egyensúlyt a termés sokfélesége és az előrejelző teljesítmény között.
Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak, termelőknek, nemesítőknek és kutatóknak folyamatosan innovációt kell folytatniuk, hogy egy lépéssel a jövő kihívásai előtt járjanak.

forrás: Pixabay.com