0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Aszály és árvíz is pusztítja a legfontosabb gabonafélénket

A rizs az emberiség kalóriafogyasztásának több, mint 20 százalékát teszi ki. A termesztése pedig nagymértékben függ a megfelelő mennyiségű víztől.

Termesztéstechnológia

Bár Kalifornia évente körülbelül félmillió hektár rizst termel, ez csak a második legmagasabb rizstermelő az USA-ban. A legnagyobb terület Arkansasban van, ami ennek közel háromszorosa.

Bár itt nincs olyan bonyolult vízkezelő rendszerük, mint a kaliforniai termelőknek, mégis meg kell küzdeniük a természetben elérhető vízzel. Mark Isbell, az Arkansas központjában található Isbell Farms munkatársa egy negyedik generációs rizstermesztő, aki megfigyelte, ahogy a rizstermesztés fellendülése az elmúlt években egyre ingatagabbá vált.

„Két évvel ezelőtt hatalmas árvíz volt, amely meglehetősen pusztító volt a termés jó részére. Aztán tavaly elég erős aszály volt, amit öntözéssel ki tudtunk védeni” – emlékszik vissza Isbell.

A termésbiztonság érdekében 3500 hektáros rizstermesztő területüket úgy alakították át, hogy az hatékonyabb vízfelhasználást tegyen lehetővé.

Teljesen sík terepet hoztak létre olyan töltésrendszerrel, amely különböző mélységekben tartja a vizet, így „több mint megvan a rizstermesztéshez szükséges vízmennyiség, mert sokkal pontosabban áraszthatják el a táblát a víz túlzott felhasználása nélkül” – mondja Isbell.

A hatékonyság növelésével kevesebb víz felhasználásával többet termelnek hektáronként, mint 20 évvel ezelőtt. Isbell ezzel kapcsolatosan számításokat is végzett.

 „Egy másik országban a nagy vízfelhasználású rizs termesztésekor 14 csésze víz kell 400 szem rizs megtermeléséhez. Ha az átlagos öntözési technikákkal dolgoznak, ugyanez a mennyiség nyolc vagy kilenc csésze víz felhasználását jelenti. Az általunk bevezetett konzerválási gyakorlatokkal viszont körülbelül négy-öt csésze vízre csökkentettük 400 szem rizs megtermelését.”

– mondja Isbell.

Rizs a jövőben

Az egészséges és hatékony rizsföldek előnyei túlmutatnak a világ táplálásán. Környezeti előnyökkel jár, mivel a rizsföldek „alapvetően üledékmedenceként működnek, ahol a víz lényegesen tisztábbak távozik a szántóföldről, mint ahogy befolyt” – mondja Isbell.

A termelők télen gyakran elárasztják a rizsföldeket is, amelyek helyettesítő vizes élőhelyekként szolgálnak a vándorló vízimadarak számára. A Lundberg farms becslése szerint 30 000 kiskacsát mentettek meg az elmúlt több évtizedes védelmi erőfeszítések során.

Mindez a munka és erőfeszítés változást hoz. A gazdaságok és fajták egyre hatékonyabbak, több rizst termelnek kevesebb ráfordítással és kevesebb vízzel. A nemesítők és a termelők olyan rizsfajtákat találnak, amelyek jobban tűrik a szárazságot, vagy képesek ellenállni a heves esőzéseknek. A tudósok pedig megtalálják a módját, hogy mindezt a DNS-en belülről erősítsék.

A felszínen mindez jó hír a rizs számára. De van egy árnyoldala is. Csökken a növényeken belüli változatosság, így nagyobb a betegségek kockázata.

Bergmann szerint fenn kell tartani az egyensúlyt a termés sokfélesége és az előrejelző teljesítmény között.

„Egy gazda kiszámítható teljesítményt akar, és szeretné, ha minden egyszerre érne be. De az ökoszisztéma szempontjából a változatosság az, ami erőt ad a populációnak.”

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak, termelőknek, nemesítőknek és kutatóknak folyamatosan innovációt kell folytatniuk, hogy egy lépéssel a jövő kihívásai előtt járjanak.

Különböző rizsfajták
forrás: Pixabay.com
Forrás: magyarmezogazdasag.h/modernfarmer.com

Magazin ajánló: