0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

A magyar egyetemekről kerül ki a jövő elitje

Aki Magyarországon elkezd tanulni, akár a szakképzésben, akár a felsőoktatásban, az biztos lehet benne, hogy lesz állása, elhelyezkedési lehetősége - hangzott el az EDUCATIO megnyitóján.

Az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 24. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo „A” pavilonjában, a továbbtanulni szándékozó fiatalok előtt.

A pályaválasztás előtt álló tanulók, fiatalok mellett a tanárok, pedagógusok, intézményvezetők és más szakmai kiállítók, képzés/oktatás területén tevékenykedők számára is egyedülálló, különleges lehetőség a Szakkiállítás, amely az évek-évtizedek alatt „kinőtte” magát annyira, hogy a nem kicsi területű pavilont megtöltötték a kiállító intézmények standjai.

A kiállítás 20000m2 alapterületen, 200 kiállítóval, 18 országból érkezett intézményekkel várja a várhatóan mintegy 60000 látogatót, érdeklődőt.

A rendezvény  három napja alatt az érdeklődők egy „színtéren” ismerkedhetnek meg az ország összes felsőoktatási intézményével, köztük az agrár-felsőoktatás intézményeivel, campusaival, karaival, és az ott folyó képzésekkel. Színvonalas előadásokon „első kézből” tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, a tervezett fontos változásokról, ezen belül a legjobban várt, felvételivel, jelentkezéssel kapcsolatos újdonságokról is. A felsőoktatásba igyekvő tanulók a legautentikusabb forrásból, a „legavatottabbaktól”, a már bent levő hallgatóktól informálódhatnak, kérdezhetnek az egyetemi élet szépségeiről, nehézségeiről, a választott szakmán túl a sportolási, kulturális lehetőségekről, a közösségi életről.

Fotó: Szekeres Béla

Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat zajlik a magyar felsőoktatásban; míg négy éve 7, két éve 9, egy éve 11, idén már 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5%-ában. A felsőoktatás megújításának elsődleges célja az egyetemek összekapcsolása a gazdasággal és a társadalmi igényekkel.

A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban több újítással is találkozhatnak a jelentkezők.

Az egyetemek további szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában, változott a közép- és emelt szintű érettségi beszámítása, bővült a figyelembe vehető érettségi tárgyak köre. Az újítások az egyetemekkel, diákokkal együttműködve kerültek kialakításra és bevezetésre azért, hogy minél többen mondhassák el: „Jó ma magyar egyetemistának lenni!”

Mindezekről esett szó az első nap köszöntései, előadásai, megnyitó beszédeiben.

Elsőként Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke köszöntötte a rendezvény résztvevőit, hangsúlyozva, hogy használják ki ezt a lehetőséget informálódásra, döntéseik meghozatalának elősegítésére.

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke a döntések fontosságára hívta fel a továbbtanulás előtt állók figyelmét.

Fotó: Szekeres Béla

Csák János kulturális és innovációért felelős miniszter (KIM) arra hívta fel a diákság figyelmét, hogy bizonytalanságokkal terhes világunkban itthon biztonságban lehetnek, tanulhatnak, utazhatnak, ösztöndíjprogramokban vehetnek részt, mindehhez a kormányzat maximálisan biztosítja a lehetőségeket. Óriási a bizalom az ország iránt, működik az oktatási/szakképzési rendszerünk, itt van a külföldi működő tőke, a befektetési bizalom nagy az ország iránt.

Aki Magyarországon elkezd tanulni, akár a szakképzésben, akár a felsőoktatásban, az biztos lehet benne, hogy lesz állása, elhelyezkedési lehetősége. Ez nem „magától” van így, a diákok, a diákok szülei, a szakemberek működtetik ezt az országot, a kormányzat pedig minden segítséget magad.

Ezért is hívták életre a Pannónia Programot, fejlesztik az egyetemeinket – a felsőoktatás, a tudomány nemzetközi. A következő lépések során cél, hogy minden egyetem – a kiváló magyar oktatók mellett – növelje a külföldi oktatók számát; a személyes kapcsolatoknak igen nagy a jelentőségük, ezért is cél az is, hogy minél több külföldi hallgató jöjjön a magyar felsőoktatásba. Jó egyetemeink vannak, az itt ülők, a leendő hallgatók közül kerül ki a jövő elitje!

Fotó: Szekeres Béla

A köszöntők, megnyitó beszédek után aláírásra került az Óbudai Egyetem, mint rendező, és a HÖOK képviselői által a 2024. évi EFOTT fesztivál szándéknyilatkozata. A rendezvényen a digitalizáció, a fenntarthatóság (zöld energia), és az innovációs gondolkodás köré csoportosítják a programokat.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár (KIM), Vanó Renáta felsőoktatási elnökhelyettes (OH), és Bukta Péter tájékoztatási osztályvezető (OH) a felvételivel, a jelentkezésekkel, a pontszámítással kapcsolatos tudnivalókra koncentrálták a mondanivalójukat.

A „felvételi menetrend”-ben az első és legfontosabb – jogvesztő – határidő február 15. a jelentkezések leadásának határideje. Ezután március 25-éig tart az ügyintézési, tájékozódási időszak, majd július 10-éig lehet megtenni a szükséges/esetleges módosításokat (pl. jelentkezési sorrend), pótlásokat.

A ponthatárok kihirdetésére július 24-én kerül sor.

Első lépés mindenképpen az ügyfélkapu létrehozása, regisztráció, minden az E-felvételi rendszerben történik. Minden információ, kitöltési segítség megtalálható, elérhető a www.felvi.hu honlapon.

Él a Diplomás Pályakövetési Rendszer is, ahol (www.diplomantul.hu) informálódni lehet arról is, hogy pl. milyen jövedelemre számíthatnak az egyes szakokon végzők.

Fotó: Szekeres Béla

Az ünnepi események sorát a MATE eredményhirdetése zárta, ahol a „3. Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt” eredményeit, győzteseit hirdették ki. A verseny meghirdetése több mint 650000 fiatalhoz (hazaihoz és határon túlihoz) jutott el, és több mint 18000 diák vett részt a nemes vetélkedőben. A díjakat, elismeréseket, tárgyi „ajándékokat” Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Szayly József szervező, a DUE médiahálózat alelnöke adták át. Rektor úr

a verseny hármas célját fogalmazta meg: az agrár-és élelmiszertudományok népszerűsítését, a máig élő rossz sztereotípiák lebontását, és minél több fiatal megszólítását a magyar agrár-felsőoktatás –és persze a MATE –számára.
Fotó: Szekeres Béla

A rendezvény három napja alatt a felvételivel, jelentkezésekkel kapcsolatos tudnivalókról minden nap előadások során tájékozódhatnak az érdeklődők, a részletes programok elérhetők. Minden nap sor kerül intézmények bemutatkozására is, az előre kiadott program szerint.

Az agrár-felsőoktatás intézményei, karai színes standokkal, programokkal várják a leendő hallgatókat. Évek óta az összes agrár-képzést folytató kar, gazdag szak-repertoárral rukkol ki a Szakkiállításon, a standokon óriási érdeklődés tapasztalható a rendkívül széles spektrumú képzések iránt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: