0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ha lisztet akarsz, nyalókát is venned kell

A türkméniai Mary tartományban januárban csak akkor adnak lisztet a vásárlóknak, ha nyalókát is vesznek. Egy nyalóka ára megegyezik egy kiló lisztével.

A lisztet az állami boltokban kilogrammonként 1 manatért (100 Ft) árulják. Havonta fejenként legfeljebb 5 kilogrammot lehet vásárolni, és ugyanakkor három nyalókát kell venni, egyenként 1 manatért. Így összesen 8 manatot kell fizetni. Decemberben azonban még rosszabb volt a helyzet. A vásárlóktól 5 kilogramm lisztért 5 manat helyett egyszerűen 7 manatot kértek, de a több pénzért nem adtak több lisztet.

A piacon egy kilogramm helyi liszt, minőségtől függően, 3-5 manatba kerül, míg a legmagasabb minőségű kazahsztáni vagy orosz liszt kilogrammjáért 8-9 manatot kérnek.

Az állami boltokból származó liszt minősége hagy kívánnivalót maga után, de a szegény mary-i lakosoknak be kell érnie ezzel. – Általában kenyeret sütünk belőle, és ha az meleg és friss, jó ízű, de amikor kihűl, szinte ehetetlen – mondja egy mary-i lakos.

A jobb módú családok a bazárban vásárolnak minőségi kenyeret. De ők is gyakran megveszik a nekik járó állami lisztet, és azzal segítik a szegényebb rokonoknak.
A jelenség a fővárosban sem ismeretlen. Az Azatlyk rádió jelentése szerint Aszgabatban ebben a hónapban a liszt mellé lejárt tökfőzelék konzervet adtak, amelynek szavatossága 2023 októberéig tartott. A lisztadagot pedig személyenként ötről négy kilogrammra csökkentették.

Türkmén piac
Türkmenisztánban évek óta élelmiszerhiány van. A bazárokban és a magánpiacokon minden van, de az árak a legtöbb polgár számára megfizethetetlenek.  A koronavírus-járvány idején az állami árukat fejadag-rendszerben osztották szét, szigorúan korlátozva a családonkénti élelmiszer-mennyiséget.

Most a helyzet kevésbé súlyos, de az élelmiszer elosztás számos eleme megmaradt. Mint minden hiánygazdaságban, itt is vannak visszaélések, a helyiek beszámolója szerint például egyesek a kenőpénzeknek és kapcsolatoknak köszönhetően zsákokban vásárolnak olcsó kenyeret az állami boltokból, és azzal etetik a szarvasmarhákat. Az egyszerű vásárlók pedig legfeljebb két kenyeret kapnak reggel és két kenyeret délután.

Forrás: turkmen.news

Magazin ajánló: