0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Gazdák vs. kormány: a hétfői tárgyalások nem vezettek eredményre

Ahogy Bernhard Krüsken, a Német Gazdaszövetség (DBV) főtitkára forgalmazott, továbbra sincs megoldás a "mezőgazdasági dízelkérdésre"; a 2024-es költségvetésről szóló parlamenti viták során azonban még lehet „mozgástér".

A mezőgazdasági szervezetek képviselői a berlini „jelzőlámpa-koalíció” parlamenti frakcióvezetői részvételével január 15-ére összehívott találkozó – ahogy az várható volt – nem hozott érdemi eredményt. Ahogy Bernhard Krüsken, a Német Gazdaszövetség (DBV) főtitkára forgalmazott, továbbra sincs megoldás a „mezőgazdasági dízelkérdésre”; a 2024-es költségvetésről szóló parlamenti viták során azonban még lehet „mozgástér”.

„Ami sok, az sok”, hirdeti a gazdatüntetés egyik résztvevője. (Forrás: AFP)

A mezőgazdasági termelők Németország-szerte napok óta tiltakoznak a gazdák az általuk felhasznált dízel-üzemanyag adómentességének fokozatos megszüntetése ellen. A tiltakozó hét zárórendezvényén a Brandenburgi kapunál Christian Lindner (FDP) szövetségi pénzügyminiszter ezt ismét elutasította. „Mindenkinek meg kell tennie a maga részét” – mondta.

Christian Dürr, az FDP frakcióvezetője szerint a Bundestag épületében folytatott tárgyalást olyan „első előjátéknak” tekinti, amely fontos jelzés arra, hogy a felek beszélni akarnak egymással. A gazdák vállalkozók, és vállalkozni akarnak, míg a kormánynak ehhez „méltányos keretfeltételeket” kell teremtenie.

Britta Haßelmann, a zöldek frakcióvezetője elutasította a mezőgazdaság jövőjével foglalkozó új bizottság létrehozását. A mezőgazdaság kilátásait illetően nem a tudás, hanem a cselekvés hiánya áll fenn – mondta -, de

„sürgősen beszélni kell” arról, hogyan lehet a jövedelmet „a gazdaságokban tartani”. A „nagy élelmiszeripari vállalatok piaci erejével” szemben „tisztességes kereskedelmi feltételeket” sürgetett a gazdák számára.

Rolf Mützenich, az SPD frakcióvezetője pedig bejelentette, hogy a Bundestag a nyári szünetig olyan „egyértelmű strukturális döntéseket kíván hozni, amelyek tervezési biztonságot és könnyítést jelentenek a mezőgazdaság számára”.

A gazdaszövetség mindeközben további tüntetéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a szövetségi kormány folytatja a dízel-támogatások csökkentését.

„A következő napokban az eszmecserére összpontosítunk, remélve, hogy olyan megoldás születik, amelyet a mezőgazdaság is támogatni tud” – mondta Joachim Rukwied, a DBV elnöke. Ha viszont nem születik megoldás, „fenntartjuk a jogot a további lépések megtételére”, figyelmeztetett a német gazdatársadalom vezető reprezentánsa.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu