0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Csúcsponton a német gazdák tiltakozása, megszólaltak a politikusok

A Németországot sújtó hideghullám ellenére január első felében a gazdatársadalomnak a szubvenciók korlátozása elleni tüntetései határozták meg számos nagyváros képét és – nem utolsósorban - az írott és az elektronikus sajtó híradásait.

A költségvetés újratervezése, annak 13 milliárd eurós javításából a mezőgazdasági termelőkre „kiosztott”, (az első demonstrációk nyomán jelentősen mérsékelt) résszel szembeni tiltakozáshullám – a mozdonyvezetők múlt heti munkabeszüntetése mellett – a német belpolitikai viták vezető témájává vált.

Berlini utcakép 2023/2024 fordulóján, háttérben a Brandenburgi kapu
(Forrás: Tagesschau)

A Német Gazdaszövetség (DBV) ragaszkodik a dízeladó-kedvezmény tartós fenntartására, amihez a gazdák a szövetségi köztársaság teljes területén tüntetésekkel és útelzárásokkal adott nyomatékot. Egy Günther Felßner, a bajor gazdaszövetség elnöke által adott sajtóinterjú szerint „nem engedik, hogy további havi jövedelmeket húzzanak ki a gazdák zsebéből”,

Markus Söder tartományi miniszterelnök pedig egy Nürnbergben tartott nagy gazdademonstráció szónokaként „a mezőgazdaság egyoldalú hátrányba hozatalát”, azaz „a paraszti egzisztenciák szétrombolását, a mezőgazdasági termelés csökkentését és azon keresztül a külföldtől való nagyobb függőséget” vetette a szövetségi kormány szemére.

Berlin egyenesen Németország és Bajorország jövőjét fenyegeti – figyelmeztetett a bajor miniszterelnök.

Olaf Scholz (SPD) kancellár megvédte kormányának a gazdálkodók támogatásának csökkentésére irányuló döntését. A hét végi hagyományos video-podcastjában „jó kompromisszumról” beszélt a megszorítások részleges visszafordítása érdekében, s arra kérte a gazdákat, hogy azok értsék meg a kormányzati megközelítést: „A mezőgazdaság mindannyiunk számára fontos” – mondta. „És a gazdáknak és családjaiknak meg kell tudniuk élni kemény munkájukból.” De ez is érvényes: „Ha minden támogatás örökre érvényben marad, ha mindannyian 100 százalékosan ragaszkodunk az álláspontunkhoz, ha mindent úgy csinálunk, ahogyan mindig, akkor nem fogunk előre haladni.”

Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter (FDP) hangsúlyozta, hogy „mindenkinek hozzá kell járulnia” az államháztartás helyreállításához. Az agrárszektor „évente jó kilencmilliárd euró támogatást kap Brüsszelből és Berlinből” – mondta a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban. „Most 2025-ben kevesebb mint háromszázmillió elvész. Tehát körülbelül három százalékról beszélünk.”

Lindner egy másik, a düsseldorfi „Rheinische Post”-ban megjelent interjúban a bürokratikus terhek nagyobb mértékű csökkentését ígérte a gazdáknak.

A tiltakozások azt is tükrözték, hogy „növekvő frusztráció a gazdálkodók körében az egyre több szabályozás és a működésükbe történő egyéb beavatkozás miatt” – mondta. „Ezért meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet a gazdasági sikert összességében kevesebb szabályozással javítani.”

Cem Özdemir élelmezési és mezőgazdasági miniszter mindeközben – részben a korábbi, a CDU-CSU vezette kormányok által elkövetett hibákra rámutatva – a mezőgazdaság javát szolgáló „közös megoldásokra” szólította fel a kormánykoalíciót alkotó pártokat és a két év óta ellenzékben lévő konzervatív ikerpártokat. „A politikai középnek egy széles többségen alapuló mezőgazdasági politikát kell kialakítania”, mondta a zöldpárti politikus a ZDF reggeli hírműsorában. Mint fogalmazott: nem kizárólag az agrárszubvenciók tervezett rövidítése váltotta ki a gazdák haragját, hanem az is, hogy „évtizedeken keresztül az egymást váltó kormányok olyan dolgokat ígértek a gazdáknak, amelyeket csak részben vagy egyáltalán nem tartottak be”. 

Özdemir – mint fogalmazott – kétéves hivatali ideje alatt egy sor, az agrárium korszerűsítését szolgáló intézkedést kezdeményezett az állatok megjelölésétől az állatbarát istállók építésére vonatkozó szabályozás egyszerűbbé tételén keresztül a sertéstartóknak biztosított egymilliárd eurós juttatásig bezárólag, de most eljutott egy olyan pontra, ahol „egyedül már nem tud továbblépni”, hanem konszenzusra van szükség, nem csak a jelzőlámpa-koalíción belül a legnagyobb ellenzéki párt részéről.

A gazdatüntetések jelentőségére utal, hogy azzal kapcsolatban Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is megszólalt, párbeszédre szólítva fel a gazdákat: „A szövetségi kormány és a gazdálkodók közötti párbeszéd hiánya minden érintettnek árt” – mondta az államfő a „Süddeutsche Zeitung”-nak adott nyilatkozatában. Véleménye szerint a jelenlegi helyzetben „sürgősen szükség van a személyes megbeszélésekre”.

A szombaton Schleswig-Holsteinben, a rendőrség adatai szerint 5 ezer mezőgazdasági jármű felvonultatásával megtartott rendezvényt követően hétfőre, (nem mellesleg néhány nappal a hagyományos Zöld Hét megnyitása előtt) a gazdák Berlinben, a Brandenburgi kapunál terveznek minden korábbinál nagyobb demonstrációt úgy, hogy ahhoz több más ágazat (halászat, fuvarozók és a Dehoga vendéglátóipari szövetség) is csatlakozik.

A tárca megerősítette, hogy Christian Lindner (FDP) szövetségi pénzügyminiszter tervezi a hétfői tüntetésen való megjelenést, megkísérelve személyesen megmagyarázni a német agrártermelők több ezer képviselőjének, s tágabb értelemben az egész társadalomnak, az agrárdízel-támogatások (immáron több lépcsőben tervezett) megvonása indokoltságát.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: