0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Menő háziállatok, értékes a szőrük, és jó vendégcsalogatók!

Az alpakák, amelyeket a vikunyákból tenyésztettek ki, kisméretű, szép és könnyen kezelhető állatok. Az alpaka tenyésztését a dél-amerikai országokban, például Peruban és Bolíviában kezdték el. Két fajtája van: a huacaya és a suri.

Sok jó tulajdonságuk van

Az alpakák szőrét használják textilipari célokra, mivel a gyapjújuk puha, selymes és melegen tart. A gyapjúból készült ruházat nagyon népszerű, és a tenyésztőknek jó bevételt jelent. Ezenkívül az alpakákat használhatják terápiás célokra is, nem csak hobbiállatoknak valók.

Az alpakák gondozása viszonylag egyszerű. Fontos, hogy a tartózkodási helyük száraz legyen, és megfelelő védelmet nyújtson a széltől és esőtől. A megfelelő alaptáplálék számukra a friss víz és jó minőségű széna. A táplálékukat legfőképpen fűfélék és magas rosttartalmú növények alkotják. Az alpakák általában 15-20 évig élnek, és az egészségügyi ellátásukra is figyelmet kell fordítani, ideértve az oltásokat és a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket.

A tevék távolabbi rokonai…

Legkorábbi őseik eredetileg Észak-Amerikában éltek már 35 millió évvel ezelőtt. Később a Bering-szoroson keresztül Ázsiába majd Észak-Afrikába vándoroltak, ahol most a kétpúpú teve és a dromedár teve él, valamint dél felé Dél-Amerikába a vikunya mint közvetlen ősük alakult ki.
Az alpakát a Dél-Amerikai indiánok körülbelül 6000 évvel ezelőtt háziasították. Az alpakák a párosujjú patások rendjébe és a tevefélék (Camelidae) családjába tartoznak. Dél-Amerikai rokonai a láma, a vikunya és a guanakó, Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár teve.

Dél-Amerikában elsősorban Peruban, Chillében, Bolíviában és Aregntínában tartják a gyapjúja és a húsa miatt. Az Andok hegységben az alpaka különösen jól alkalmazkodott a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez.

Az alpaka súlya 40 és 80 kg között van, testmagassága körülbelül 100 cm, de a hosszú nyaka miatt majdnem embernagyságú. A feje aránylag kicsi a testéhez képest. Jellemzője még a hasított felső ajka. Metszőfogai csak alul vannak, az alpakák kérődző állatok, a gyomruk három részből áll.

Az alpakáknak két megjelenési formája van. A huacaya alpaka a legelterjedtebb, gyapjúja rövid szálú, tömött és meleg tapintású. A suri alpakából sokkal kevesebb van, gyapjúja hosszúszálú, egyenes, könnyebben megmunkálható és hűvös tapintású, ezeknek a gyapja is értékesebb.

Alpaka séta

Ma már az állatkerteken kívül is egyre több helyen találhatók hazánkban is alpakák. Érdemes ellátogatni például a Csabaszabadiban található Suri Alpaka Farmra (a képek is ott készültek), ahol előzetes bejelentkezés után remek családi program az alpaka sétáltatás. A vendégek kiválaszthatnak egy-egy nekik szimpatikus állatot, és egy kísérő segítségével a farm melletti kellemes erdős részen egy órás séta tehető velük. Közben a látogatók mindent megtudnak az alpakákról, tartásmódjukról, gondozásukról. A túra végén a farm kis ajándékboltjában számos alpakaszőrből készült termék közül lehet vásárolni emlék-, és használati tárgyakat.

Nagyon érdekes, újszerű, és ismeretterjesztés szempontjából is ideális hasznosítási módja ez az állatoknak, hiszen itt eltérően egy állatkerttől testközelből lehet megismerni az alpakákat és a bő egy órás szakvezetés teljesen interaktív, hiszen a kísérő minden kérdésre válaszol az állatokkal kapcsolatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: