0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Többszörösen is sikeres a Nagy Diák Agrárteszt

Petrányi Olivér nyerte a harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt vetélkedőt.

Ahogy arról korábban már röviden beszámoltunk (24. EDUCATIO), a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikumból érkezett 18 éves diáknak 18 ezer diáktársát sikerült legyőznie a DUE Médiahálózat által szervezett, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló megmérettetésen. A fiatalember alapvetően a közgazdaságtan iránt érdeklődik, de nagyon szeret segíteni a szüleinek a tanyájukon zöldséget és gyümölcsöt termeszteni.

Fotó: DUE Médiahálózat

Az online edukatív játékban olyan, a modern agráriummal kapcsolatos kérdésekre kellett tudni a helyes választ, mint például: le lehet-e égni erős napsütésben egy fóliasátorban vagy egy üvegházban, illetve mi a magyarázata a csokoládé kiszürkülésének? A verseny három fordulóban zajlott. Az első fordulós online teszt tavaly szeptember 1. és december 15. között volt elérhető. A legjobb eredményt elért ezer játékost meghívták a december 28-án rendezett középdöntőbe, innen a legjobb 42 játékos jutott az online döntőbe. Ők 2024. január 4-én mérték össze tudásukat, és a legjobb tíz játékos kapott meghívást az Educatio Kiállítás nagyszínpadára, ahol eredményt hirdettek.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora beszédében elmondta, hogy több céljuk is volt a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszttel.

Fotó: DUE Médiahálózat
Az egyik az, hogy az agráriumot, a környezet- és élelmiszer-tudományokat népszerűsítsük azon fiatalok körében, akik pályaválasztás előtt állnak. A másik pedig az, hogy ezen dinamikusan fejlődő ágazatokkal kapcsolatos tévhiteket tisztába tegyük. Ezen kívül pedig minél több fiatalt szerettünk volna megszólítani az agrár felsőoktatás számára, azon belül is a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek. Büszke vagyok, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti győztes is ma már egyetemünk lelkes hallgatója.

Dr. Szayly József, a Nagy Diák Agrártesztet szervező DUE Médiahálózat alelnöke beszédében kiemelte, hogy az idei évben rekordszámú, 18 ezer diák vett részt a tesztek kitöltésében, és a beérkezett válaszok alapján látható volt, hogy egyre felkészültebbek a játékosok. Mint fogalmazott volt olyan aki, többször is kitöltötte az első körös kérdéseket, de ez egyáltalán nem baj, hiszen az ismétlésekkel a tanulási folyamat is erősödik. Sikeresnek nevezete, hogy a Nagy Diák Agrárteszt esetén Idén először külhoni magyarok is részt vettek, és több mint 2000-en részt is vettek a versenyen.

A Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt győztesei

Az első helyen Petrányi Olivér végzett, aki a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulója. Nyereménye egy kétszemélyes görögországi út.

Fotó: DUE Médiahálózat
Nagyon szeretjük a versenyeket, sokféle megmérettetésen kipróbáltuk már magunkat az osztálytársaimmal, barátaimmal – mesélte Olivér. – Az első forduló kérdései alapján kiderült, hogy a modern mezőgazdaságon van a fókusz, abba a kérdéskörbe jobban beleástam magam. Alapvetően a közgazdaságtan érdekel, de szeretem a mezőgazdaságot is. A szüleimnek van egy kis tanyája, ott szoktunk mindenféle zöldséget-gyümölcsöt termeszteni, hogy ne a boltban kelljen megvennünk. Nagyon szeretem a fákat metszeni, a szüleimtől tanulom a különféle fogásokat. Jó érzés a saját magunk által megtermelt termést leszüretelni és elfogyasztani.

A második helyezett Kiss Anna Regina, aki a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium Jászapáti Technikuma, Szakképző Iskolája és Kollégiumába jár. Díja egy szuper mobiltelefon lett.

Fotó: DUE Médiahálózat
Sok érdekes dolgot megtudtam az agráriumról és a mezőgazdaságról a teszt kitöltése közben – árulta el Kiss Anna Regina. – Nagyon élveztem a versenyt, pedig az érdeklődési köröm elsősorban a turizmus és vendéglátás. Nagyon meglepődtem és megörültem a második helyezésnek.

A harmadik helyezett Koncz János Keve lett, aki az Óbudai Árpád Gimnázium diákja. Ő egy biciklivel térhetett haza a díjátadásról.

Fotó: DUE Médiahálózat
Sportlövészetre járok és hegedülök, s mivel az óráim főként délelőttönként vannak, ezért magántanuló vagyok – mesélte Koncz János Keve. – A családomnak van egy farmja, rengeteg haszonállattal, a szüleimnek szoktam besegíteni az ottani munkában. Nagyon szeretek például tehenet fejni és a kutyánkkal játszani.

A szervezők idén is díjazták a tesztkitöltésben legaktívabb iskolát. A harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszten az Óbudai Árpád Gimnázium tanulói közül szálltak legtöbben versenybe: 603 diák töltötte ki a tesztet. Nyereményük 150 ezer forint, melyet osztálykirándulásra költhetnek.

Fotó: DUE Médiahálózat
Minden hónapban szervezünk egy természetjáró kirándulást, abba fektetjük majd ezt az összeget – mondta Magainé Bene Zsuzsanna felkészítő tanár. – Általában Budapest környéki helyeket célzunk meg, a tanulók közül bárki jelentkezhet rá.

A mostani vetélkedő újdonsága volt az eddigiekhez képest, hogy a határon túli fiatalokat is bevonták a játékba. A határon túliak versenyében az erdélyi Toth Mathias volt a legeredményesebb, aki Hármaspatakon él, nyereménye egy elektromos roller.

Fotó: DUE Médiahálózat
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/DUE/MATE

Magazin ajánló: