0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Mesterséges intelligencia a dísznövény-nemesítésben

A mesterséges intelligenciával nem csupán a fajták tulajdonsá­gainak leírása és a hivatalos adatbázisba történő rögzítése válhat könnyebbé, hanem alkalmas lehet fajtabeazonosításra is.

Hollandiában az új dísznövényfajtákat a piacra kerülésük előtt termesztésbe vonják, és két hivatalos szervezet, a termékregisztrációval foglalkozó Floricode és a kertészeti felügyeleti szolgálat, a Naktuinbouw számos jellemző tulajdonságot rögzít róluk a nyilvántartási rendszerébe (például a virág színét, szirmok formáját stb.). A rögzített tulajdonságok adatbázisa praktikus a virágárveréseken, valamint védi a termesztő és a fajtatulajdonos jogait is. A fajták leírását mindig nagy gondossággal kell végezni a szakembereknek. A pontos fajtaleíráshoz a Floricode, a Naktuinbouw és a Wage­ningeni Egyetem közösen tanulmányozta, hogy miként segíthetné ezt a munkát a mesterséges intelligencia (AI).

A mesterséges intelligencia tanításához rózsákról és gerberákról készített fotókat használtak fel, hogy nagy pontossággal tudja megadni a virágok jellemző tulajdonságait és ezáltal standardizálható legyen egy fajta leírása.

Az eddigi kísérletek során biztatóak az eredmények, mert míg például a szín meghatározásakor mi emberi szemmel hezitálunk a halvány színű virágok – például a fotón látható Kokomo gerberafajta – esetében, hogy az adott virág inkább a rózsaszín vagy a narancssárga árnyalata, addig ezt a mesterséges intelligencia pontosan meg tudja határozni és a szubjektivitásból adódó pontatlanság elkerülhető. A színen kívül

16 más tulajdonságot is vizsgálnak a kutatók, amelyek a fajtákat megkülönböztetik egymástól.

A mesterséges intelligenciával nem csupán a fajták tulajdonsá­gainak leírása és a hivatalos adatbázisba történő rögzítése válhat könnyebbé, hanem alkalmas lehet fajtabeazonosításra is, ami a kereskedelemben nyújthat segítséget, de a nemesítők számára is nagyon hasznos lehet.

MTI/Varga György

Ajánljuk még:

Mobil válogatógép

Ciklámen növényvédelme

Forrás: wur.nl, fotó: Scheurs Holland B.V.

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: