0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Bazsalikom és hal a szupermarket tetején

Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb és fenntartható módon, a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja.
A Rewe Future Market, tetején az üvegházzal.
Fotó: DLG

A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és tilápiát termel a németországi Wiesbaden-Erbenheimben található Rewe Future Market tetején.

„Évente körülbelül 800 000 cserép bazsalikomot és körülbelül 10 tonna halat termelünk itt”

– magyarázza Jannis Grothaus, a wiesbadeni székhelyű „Frisch vom Dach” üzemeltetési vezetője, aki végzettségét tekintve haltenyésztő, de növénytermesztési ismereteket is szerzett. A tetőtéri farmról származó bazsalikommal 400 Rewe üzletet képesek ellátni a régióban, a halakkal pedig a környék 40 boltját.

Az üvegház a szupermarket tetején található és csodálatos bazsalikom illat lengi be. Az üvegház alatti emeleten zárt rendszerben folyik a haltermelés, ahol az akvaponikus rendszert pedig úgy alakították ki, hogy minimalizálják az erőforrások felhasználását. A földszinten a vásárlók miközben vásárolnak, az üzlet nagy átriumán keresztül felnézve láthatják a növekedő bazsalikomokat.

Zárt termelési rendszer

Az esővizet összegyűjtik és az akvakultúrához használják fel. A tápanyagok a halak ürülékén keresztül kerülnek a vízbe. Ezt a tápanyagdús vizet öntözésre és trágyázásra használják a bazsalikom termesztésénél. Ezenkívül a haltermelésből származó szén-dioxiddal dúsított levegő az üvegházba kerül, ami szintén előnyös a növényeknek. A hőmérséklet szabályozására a piac „hulladék” hőjét és a cég saját CHP-jét (kombinált hő- és villamosenergia rendszerét) használják fel.

Az üvegházban termesztett bazsalikomok magját először kis műanyag ültető tálcára teszik, majd a speciálisan kialakított növénypolcokra helyezik, ahol 14 napig maradnak. Ezt követően a palántákat nagyobb műanyag cserépben nevelik tovább, ültető asztalokon, ahol árasztásos öntözési rendszert használnak. Így védik a leveleket bármilyen szennyeződéstől. A nagyon rövid termesztési időszak a növényvédelmet nagyrészt nélkülözhetővé teszi ebben a kialakított rendszerben.

A tetőtéri farm hetente körülbelül 14 000 cserepet termel. Fotó: DLG

A növekedés mértékét azáltal tudják szabályozni, hogy a cserepeket milyen távol helyezik el egymástól. Körülbelül 26-28 nap telik el a csírázástól a növények a boltba kerüléséig. Mielőtt a bolt polcaira kerülnének a kifejlett bazsalikomok a műanyag edényeket eltávolítják róluk és azokat ismét felhasználják az újabb fiatal növényekhez. Az üzletben a bazsalikomokat műanyagmentes csomagolásban kínálják a vásárlóknak. Egy darab fenntartható módon előállított fűszernövényért 1,99 €-t (775 Ft-ba) kell fizetniük a vásárlóknak.

Jól szervezett ciklus

Az előállítás azonban meglehetősen munkaigényes. A „Frisch vom Dach” hét alkalmazottja közül öten csak a növényeket gondozzák. Sok a kézi munkát igénylő folyamat, különösen a vetés, a betakarítás és a csomagolás során. A nem közvetlenül a helyi, erbenheimi üzletben értékesített árukat a Rewe saját logisztikai rendszere szállítja a központi raktárba, és onnan juttatja el a régió többi üzletébe.

Jannis Grothaus a wiesbadeni Rewe üzlet termelési vezetője. Fotó: DLG
Forrás: DLG Agrifuture Magazine