0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Bazsalikom és hal a szupermarket tetején

Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb és fenntartható módon, a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja.

Az üvegház alatt található az akvakultúrás egység, amelyért egy alkalmazott felel. Az afrikai sügéreket, más néven tilápiát 13, egyenként 3000 literes tartályban nevelik. Az állománysűrűség határértéke 80 kg/m3, erre azért van szükség, hogy a halak megfelelő szociális viselkedést tudjanak kialakítani. A végső telepítésnél ez körülbelül 400-500 halat jelent akváriumonként. A fiatal halak 0,2 grammos méretben érkeznek a berlini anyavállalattól és körülbelül nyolc hónap alatt érik el az 500 grammos súlyt, vagyis vágásra kész halakká nőnek. Ebben az időszakban nincs szükség kezelésre és a veszteségek is közel vannak a nullához. Az etetést és a vízminőséget számítógépes felügyelettel biztosítják éjjel-nappal. Az állatokat teljesen automatikusan etetik óránként háromszor, napi tíz órán keresztül.

Egy emelettel az üvegház alatt több ezer tilápia nevelkedik 13 kerek tartályban. Fotó: DLG
„A tilápiákat teljesen vegetáriánus étrenden tarjuk, pedig valójában mindenevők. A takarmány összetevői európai szója és gabona. Ezen a téren is figyelmet fordítunk a fenntarthatóság maximalizálására.” – mondja a gazdaság vezetője.

Mivel trópusi halról van szó, a környezet hőmérséklete ennek megfelelően magas, 30 °C és a páratartalma 80%-os. A tartályokban lévő vizet rendszeresen cserélik. Egy felső csatornán keresztül friss, oxigénnel dúsított víz jut a tartályokba. Egy alsó csatorna eltávolítja a szennyezett vizet. Ezt biológiailag és mechanikusan egy dobszűrőn keresztül tisztítják, mielőtt a növénytermesztési egység rendszerébe kerülne.

Az értékesítésre kész halakat általában hetente egyszer „lehalásszák” és a szomszédos helyiségben vágják. A zsigerelést követően egészben szállítják a régió Rewe üzleteibe.

További bővítést terveznek

„A jövőre nézve szeretnénk tovább bővíteni az együttműködést a németországi Rewe-vel, és lehetőség szerint más országok számára is értékesíteni a koncepciót” – mondja Nicolas Leschke, az anyavállalat az ECF Farmsystems ügyvezető igazgatója.

Ám elképzelése a jelenlegi rendszert felülmúlva tovább megy: a szupermarketek központi termelése helyett a kiskereskedői egységek raktáraiban szeretne termesztő helyet kialakítani. Véleménye szerint ez jelentené a legnagyobb hatékonyságot a logisztika terén, mely fenntartható lenne és erőforrásokat is megtakarítana.

A fenntartható termelés globális szempontból rendkívül fontos téma, ezért Nicolas Leschke jó lehetőségeket lát a nemzetközi üzleti terjeszkedésben is. Véleménye szerint modelljük ideális megoldást jelenthet olyan régiók számára, amelyek vízhiány miatt nem tudják ellátni magukat jó minőségű élelmiszerrel. A vizatakarékos rendszerük megoldást jelenthet például az Emirátusokban vagy más régiókban, ahová repülőgépen kell szállítani az élelmiszert.

Forrás: DLG Agrifuture Magazine