0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Ízületi fájdalmakra ezeket a növényeket használták nagyanyáink

A fájó ízületeket nem szívesen használjuk. Viszont, ha nem használjunk, rövidesen még jobban „berozsdásodnak”. És aztán még kevésbé akarjuk majd használni, mert sokkal fájdalmasabb lesz a mozgás. Ördögi körnek tűnik...

Az ízületi fájdalmak megléte nem ad felmentést a mozgás alól. Épp ellenkezőleg. Fontosak a kíméletesen végzett aktivitási formák, hogy továbbra is meg tudjuk őrizni mozgékonyságunkat. Ennek hiányában erejüket vesztik és leépülnek az izmaink, csökken a csontállományunk. Ha szükséges, pihenjünk egy kicsit, de amint lehet, térjünk vissza a mozgás világába.

A gyógynövények kívül-belül alkalmazva is rengeteget segíthetnek. Ismerkedjünk meg most azokkal, amelyek a legtöbbet tehetik a fájdalmas ízületeinkért.

Fenyő

Nyugtató, fáradtságűző hatásán túl csillapítja a reumás, köszvényes panaszokat, ízületi- és izomfájdalmakat. Testünk hálás lesz, ha kombinálva alkalmazzuk, vagyis elkortyolunk egy-egy csésze teát, és belemerítkezünk egy gyógyfürdőbe.
Fenyőforrázat: tegyünk 10 gramm fenyőlevelet fél liter forró vízbe, hagyjuk állni lefedve 15 percig. Reuma vagy köszvény megléte esetén naponta 2 csészényit fogyasszunk belőle.
Fenyőfürdő: két marék fenyőlevélre öntsünk 2 liter forrásban levő vizet, 20 perc állás után szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.

Gyömbér

Csillapítja a gyulladásokat, ezért krónikus ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok, kopásos tünetek, teniszkönyök váll- és tarkófeszülés esetén áldásos hatása lesz.

Gyömbéres borogatás: 2 evőkanál gyömbérport keverjünk el 150 ml forró vízzel. 5-10 perc elteltével mártsuk egy kendőt a folyadékba, majd jó alaposan csavarjuk ki. Érzékeny bőr esetén ajánlott a gumikesztyű használata. Legyen még jó meleg, amikor a panaszos területre helyezzük, rögzítsük egy másik kendővel vagy kötöző pólyával. Alkalmazása 10-30 percig ajánlott -egyéni toleranciától függően-, amíg jól esik és kellemes érzést kelt. Enyhén irritálhatja a bőrt, de ez természetes reakció.

Káposztafélék

Ízületi gyulladásra, krónikus reumatikus panaszokra, kopásos illetve köszvényes tünetek enyhítésére ajánlott. A kelkáposzta használata inkább a krónikus reumatikus gyulladás csökkentésénél ajánlott, míg a fehér káposzta az akut gyulladások esetén hatékonyabb.
Káposztapakolás: szerezzünk be egy vegyszermentesen termelt kelkáposztát, vagy fehér káposztát. A külső levelekből fejtsünk le 4- 5 darabot, mossuk meg, itassuk le a vizet, majd vágjuk le az erek kidudorodásait. Tegyük a leveleket egy műanyag vágódeszkára és egy sodrófával hengergessük meg, hogy kiszabaduljon a leve. Helyezzük a leveleket tetőcserépszerű fedésben az érintett helyre, rögzítsük egy pamutkendővel és egy rugalmas pólyával. Legalább egy órán keresztül hagyjuk hatni, de akinek jól esik egy egész éjszakáig is „dunsztolhatja” a fájdalmas pontot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: