0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Tippek lóvásárlás előtt 2.

Manapság olyan nagy a választék és olyan könnyen rengeteg információhoz juthatunk a meghirdetett lovakról, hogy akár már online is megtalálhatjuk a hozzánk illőt. Ehhez persze nem árt a nagy tapasztalat, hiszen sok kellemetlen meglepetés is érhet.

A cikk decemberben megjelent első részében, illetve az alábbiakban abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy melyek a legfontosabb megfontolnivalók, mielőtt saját lóra költenénk nem kevés pénzt. A tanácsokat nemcsak a teljesen kezdő lótartóknak érdemes elolvasni, a tapasztaltabb lovasok is gazdagodhatnak néhány hasznos információval.

Melyik lovat érdemes személyesen megnézni?

Fotó: Somogyvári Anett

Miután elmerültél a hirdetések közt és megtaláltad a számodra legmegfelelőbb eladó lovat, beszéltél az eladóval, láttál videókat a lóról, itt az ideje, hogy kipróbáld. Bár ez nagyon izgalmasnak hangzik, készülj fel rá, hogy eléggé idegőrlő is lehet. Annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozd a személyes találkozóból, törekedj arra, hogy senkinek az idejét ne rabold, világos tervekkel és elvárásokkal érkezz a helyszínre.

Próbáld meg magaddal vinni az edződet, vagy egy profi, tapasztalt lovast, akiben megbízol és kérd ki a véleményét arról, hogy vajon passzol-e majd hozzád a kiválasztott ló, ezzel megspórolhatsz egy drága hibát.

Vigyél magaddal videokamerát, vagy használd a telefonod és vegyél fel mindent a bemelegítéstől kezdve: ahogy az eladó lovagolja a lovat, és ahogy te. Ha nem tud elkísérni senki, akkor különösen hasznos lehet a videófelvétel, és akkor is, ha nem tart veled állatorvos, és utólag meg szeretnéd mutatni neki, mert esetleg úgy érezted, hogy nem járt tisztán a ló.

Az első találkozás

Ne feledkezz meg az előző számunkban említett listáidról. Íme, néhány pont, ami segítséget nyújthat.

  • Ne feledd, az első benyomás számít, úgyhogy bízz magadban! (A lóról és a tulajdonosról alkotott első benyomás is számít.)
  • Amikor megérkezel a helyszínre, nézz körül, milyenek a tartási körülmények.
  • Vezettesd fel a lovat, hogy megvizsgálhasd a küllemét és a mozgását, különös tekintettel a lábaira: hogyan van patkolva, nincsenek-e rajta duzzanatok.
  • Kérd, hogy te készíthesd elő magadnak a lovaglásra, mert így közelebbi kapcsolatba kerülhetsz vele, jobban megismered a viselkedését, kialakulhat egy általános benyomás róla.
  • Általában már lepucolva, előkészítve vár a ló, de azért kicsit dörzsöld végig a testét, kérd fel a lábait.
  • Próbálj meg jeleket találni, vajon dolgoztak-e vele, mielőtt megérkeztél, például látszanak-e rajta izzadságnyom-maradványok.
  • Emlékezz arra, hogy a megfelelő viselkedés, a készséges temperamentum számít majd igazán, ha meg akarod venni.
  • Először mindig valaki más üljön fel a lóra 10-15 percre, lépésben, ügetésben, vágtában, és ha ugrólovat szándékozol venni, néhány ugráson is láthasd a földről. Ha nincs senki, aki felülne rá előtted, légy nagyon óvatos!
  • Ne feledd, hogy mindent vegyél fel videóra, ez segíteni fog otthon objektívebben látni a dolgokat. Abban is segítséget nyújthat, ha egymás után több lovat próbálsz ki, a videófelvétellel könnyebben felidézheted, melyikük milyen is volt.
  • Vedd figyelembe, hogy a temperamentum gyakran fontosabb, mint a típus. Minden eshetőség megvan arra, hogy nem olyan lovat veszel, amilyen az álomlovad, de végül nem ez számít. Ha megfelelő köztetek a kapcsolat, és a lónak jó a temperamentuma, a tudása megfelelő számodra, ez sokkal fontosabb annál, mint például az, hogy milyen a színe. („A jó lónak nincs színe!”)
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: