0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Eltűnhetnek a bükkfák hazánkból – pedig még hegységet is elneveztek róluk

Az elmúlt bő évtizedben 30-50 között van a hazánkba betelepült új növényfajok száma. De lesznek olyanok is, amelyek eltűnnek…

Bárki számára használható a padapt.eu, a pannon flóra jellegadatbázisa. A PADAPT (Pannonian Database of Plant Traits) program egy olyan kezdeményezés, amely Magyarországon a növények jellemzőit hivatott összegyűjteni és adatbázisba rendszerezni.

A program célja a helyi növényfajokra vonatkozó információk gyűjtése és hozzáférhetővé tétele a kutatók, ökológusok és más érdeklődők számára.

A PADAPT adatbázisa fontos forrása a növényekkel kapcsolatos információknak. A növényekről számos különböző adatokat megmutat, például azok fiziológiai jellemzőit, a virágzási időt, a magasságot, a termőképességet stb. A növények ökológiájával foglalkozó kutatásokban ezek az adatok rendkívül hasznosak lehetnek, segítve a fajok környezeti alkalmazkodásának és „viselkedésének” jobb megértését.
A programban részt vevő munkatársak célja, hogy a PADAPT-ot tovább bővítsék nem csak a hazai növényekkel, hanem a régióban előforduló fajokkal is.

Az adatbázis használata segíti a tudományos kutatásokat, a növényekkel foglalkozó szakemberek együttműködését.

Az adatbázis megbízható forrásként szolgál a növényekkel kapcsolatos felmérésekről, és segítheti a megfelelő döntéshozatalt természetvédelmi témákban és a fenntartható növényvédelemhez is hozzájárulhat.

Sok érdekes adat, sok következtetést eredményez

A pannon botanikai régióban a növények nemcsak faji hovatartozásuk alapján különböznek, hanem mérhető tulajdonságaik alapján is, amelyek most ebben a kereshető adatbázisban elérhetők, így értékes információkat nyújtva a laikusok számára is.
A Kárpát-medencében mintegy 2700 növényfaj különbözik a nyugat-, és észak-európaiaktól a szárazabb éghajlat miatt.

Bár a komplexebb eredmények a projektre épülő kutatások formájában várhatóak majd, már az adatok önmagukban is rámutatnak arra, hogy

a hazai növények levelei kisebbek, a magok tömege pedig alacsonyabb, mint nyugat-, vagy észak-európai fajtársaiké.

Természetesen idő kérdése, amíg néhány növény magyarországi megtelepedése és természetes terjedése tudományosan is bizonyítottá válik. A klímánk egyre inkább mediterrán jegyeket mutat, ami előnyös a meleg-, és szárazságtűrő növények számára.

Már egyes banánfajok is megélnek nálunk, és a füge termésbiztonsága is egyre jobb, de ez a változás egyben azt is jelenti, hogy a hűvös és nedves környezetet kedvelő fajok lassan visszaszorulnak vagy akár kihalnak.

Például, a bükkerdők -amelyekről egy egész hegységet neveznek el- az évszázad végére eltűnhetnek Magyarországról.

Török Péter, a Debreceni Egyetem növényökológus professzora a projekt kapcsán korábban elmondta, hogy a növények jellemzői nemcsak a levélterület, magtömeg vagy virágzás időtartama tekintetében fontosok, a PADAPT-ban 54 jellemzőt társítottak a fajokhoz. Ezek a jellemzők meghatározzák a növényi stratégiákat, például a versengőképességet, növekedési sebességet és annak következményeként, hogy a növény hogyan árnyékolja környezetét. Ezek csak néhány példa a sok közül…

Ez is érdekelheti:

A cseppet sem közönséges tiszafa

Egy ikonikus őserdei faj végét jelentheti az ASP

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: