0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Kína egyre inkább felkarolja a GMO-növényeket

Kína további géntechnológiával módosított szójabab- és kukoricafajtákat hagyott jóvá importra és termesztésre egyaránt, miközben országosan bővíti a termőterületek nagyságát, az élelmezésbiztonság javítása és az import csökkentése érdekében.

Hat további génmódosított kukorica, négy szójabab és egy gyapotfajta hazai termesztését engedélyezte Kína mezőgazdasági minisztériuma. A legtöbb fajtánál az „ökológiailag megfelelő” területekről az egész országra kiterjesztették az ültetési övezeteket. Korábban egyes kukoricafajták az északi vagy déli termőterületekre korlátozódtak.

Az új jóváhagyások 2024. január 2-tól számítva öt évre szólnak.

Even Pay, a Trivium China mezőgazdasági elemzője szerint a világ legnagyobb szója- és kukoricaimportőreként Kína a határain kívül is óriási hatással lehet arra, hogy mely génmódosított fajtákat hagyja jóvá.

Mivel most már a kínai cégek engedélyt kaptak a GM vetőmagok fejlesztésére és értékesítésére, valószínű, hogy Peking sokkal készségesebb lesz az import engedélyezésében. Pay szerint a GM vetőmagok vonzóbbá válnak, és ez előnyt jelent a kínai vetőmagcégek számára a tengerentúlon.

Kína, a világ második legnagyobb kukoricatermesztője óvatosan haladt a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) technológiájának bevezetése terén, de folyamatosan nyit a GM növények termesztése felé.

Kína magasabb hazai terméshozamra törekszik az idén, hogy biztosítsa az élelmezésbiztonságot, és csökkenteni akarja a szójabab- és gabonaimporttól való függőségét, amely jelenleg meghaladja az évi 100 millió tonnát.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Reuters