0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az Antarktisz a legdivatosabb úti cél

A legdivatosabb utazási trend az élményközpontú vakáció, melynek a legújabb célpontja az Antarktisz. Miközben a gazdagok a következő útjukat tervezgetik, a tudósok felteszik a kérdést: egyáltalán ott kellene-e lenniük?

A Covid-járvány után újra fellendült az utazás, és a tavalyi év az új úti célok felfedezéséről szólt, állítják a turisztikai szakemberek. Szakértői elemzések szerint 2024-ben minden eddiginél távolabbi látnivalókat tűznek ki majd az utazók, távoli régiókba indulnak az Orient Expresszel, nyugalmat keresnek lakatlan szigeteken, és extrém élményekre vágynak az Antarktiszon.

Az Antarktisz az élményekre összpontosító, növekvő trendnek köszönhetően kezd kulcsszerepet játszani a turizmusban. Az érintetlen terep és a szélsőséges éghajlati viszonyok vonzzák a turistákat, akik minden pénzt hajlandóak kifizetni egy izgalmas kalandért. Az antarktiszi expedíciók árai néhány ezer dollárnál kezdődnek, és a határ a csillagos ég.

A tendenciák azt mutatják, hogy az idei télen, ami az Antarktiszon a nyári időszak, a turisták száma meghaladja a százezret, ez majdnem 50 százalékkal több mint az előző évi szám. Miközben a szakértők riadót fújnak az Antarktisz rendkívül alacsony jégszintje miatt, egyre több olyan tehetős turista utazik át a szigetre, akik készen állnak az új látnivalókra.

A hószánozás, a sarkvidéki jégsapkák kutyaszánnal való bejárása, a bálnák társaságában való hajókázás vagy a gleccseren való csúszkálás  ellentétben áll a globális éghajlatváltozás által leginkább érintett régió érdekeivel.
Ez felveti a kérdést, hogy vajon érdemes-e egyáltalán ott lennünk?

Bár az Antarktiszi Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége (IAATO) azt állítja, éberen ügyel a fenntartható utazásra, az emberi lábnyom a jeges kontinensen már jól érzékelhető. Az Antarktiszra való eljutás egyik módja a hajózás, több hajótársaság is erre a célpontra specializálódott és akár egy hónapos vakációt is kínálnak a jeges szigeten. Nem ez az egyetlen közlekedési forma, hiszen a repülővel is elérhetjük az Antarktiszt.

Mind a repülőgépek, mind a hajók visszafordíthatatlan károkat okoznak az ottani ökoszisztémában. A kipufogógázok lerakódása a hóra felgyorsítja az olvadási folyamatot, nem is beszélve a káros üvegházhatású gázok kibocsátásáról.

A hajóforgalom azzal a kockázattal jár, hogy új invazív fajokat szállíthatnak a törékeny déli-óceáni ökoszisztémába.

Hasonló aggodalomra adnak okot a turisták is, akik tudtukon kívül ruházatukon ismeretlen baktériumokat hagyhatnak a fagyos kontinensen.

A sarki ökoszisztéma kutatói arra figyelmeztetnek, hogy utazás előtt kérdezzük meg magunktól az utazás célját, szem előtt tartva, hogy tetteink következményei visszafordíthatatlanok, és a hetedik kontinens nagy veszélyben van.

Ez is érdekelheti:

Ahol a víz az úr

Eltűnhetnek a bükkfák hazánkból – pedig még hegységet is elneveztek róluk

Forrás: well.pl

Magazin ajánló: