0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Franciaország részben teljesíti a gazdák követelését, de a tiltakozás folytatódik

A francia kormány elvetette a mezőgazdasági gázolaj állami támogatásának fokozatos csökkentésére irányuló terveit, de úgy tűnik, ez nem elég a Párizst körülvevő dühös gazdáknak, akik még mindig azt tervezik, hogy bevonulnak a fővárosba.

Franciaország-szerte két hétig tartó tiltakozás után az elégedetlen francia gazdák pénteken elzártak egy Párizsból kivezető főutat. Mindezek hatására Gabriel Attal miniszterelnök egy sor intézkedést jelentett be a gazdákra nehezedő pénzügyi és adminisztratív nyomás enyhítésére.

„Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk mozgalmunkat. A miniszterelnök nem válaszolt minden kérdésünkre” – mondta Arnaud Rousseau, az FNSEA, Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szakszervezetének vezetője, a TF1 francia tévéállomásnak.

A francia miniszterelnök korábban egy hegyi falu farmján beszélt a spanyol határ közelében, és azt mondta: „Minden más fölé fogjuk helyezni a mezőgazdaságot.” Megígérte azt is, hogy megszüntetik a gázolaj állami támogatásának fokozatos megszüntetésére irányuló tervet, egyszerűsítik a bürokráciát, és fellebbezést nyújtanak be az Európai Unióhoz az ugarra vonatkozó, az egész tömbre érvényes szabályok alóli felmentésért.

Egy sor további lépést is bejelentett, hogy elfojtsa azokat a zavargásokat, amelyek során

a gazdák trágyát szórtak egy középületre és szupermarketre, szénabálákat dobtak le az autópályákon, és kirabolták a szomszédos országokból származó friss termékeket szállító teherautók tartalmát.

Egyes gazdálkodók biztató kezdetnek nevezték Gabriel Attal ígéreteit, és feloldják az útblokádot Dél-Franciaországban. A bejelentésre az FNSEA mezőgazdasági szakszervezet megjegyezte, hogy egy blokád feloldása még nem érinti a többi 100-at, és várják a miniszterelnök tárgyalási meghívóját.

Korábban a francia pénzügyminiszter és a mezőgazdasági miniszter rendkívüli megbeszéléseket folytatott az élelmiszeripar tisztviselőivel a termékek méltányos áráról – ami „első számú prioritás” a gazdálkodók számára, akik azt állítják, hogy a kormány fogyasztói árak csökkentésére irányuló törekvésének terhét nekik kell elviselni. Bruno Le Maire pénzügyminiszter kijelentette, hogy

a kormány „megkétszerezi” a tisztességes termelői árakat garantáló törvény végrehajtását, és megfogadta, hogy „könyörtelen” lesz a szupermarketekkel szemben.

Figyelemre méltó, hogy Le Maire korábban hónapokat töltött azzal, hogy nyomást gyakorolt az élelmiszer-kiskereskedelmi óriáscégekre, mint például a Carrefour-ra és a Danone-ra, hogy csökkentsék áraikat a magas infláció után. Ez nyomást helyezett a beszerzési árakra is, amely kiváltotta a gazdák haragját.

Ez is érdekelheti:

Német gazdatüntetés: az ágazat jövőbeli életképessége forog kockán

Ahol a víz az úr

Forrás: Thomson Reuters