0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Cserepes szegfű egész évben

Könnyen termeszthető, alacsony energiaigényű, sokoldalúan felhasználható kultúra a cserepes szegfű, amely csaknem egész évben folyamatosan és változatos formában értékesíthető.
szegfű
Az Oscar-fajtákat egyöntetű növekedés, jó elágazódás, korai virágzás jellemzi

A szegfű termesztését Bíró Zoltán ismertette a növényházi dísznövénytermesztők éves nagy szakmai rendezvényén, a decemberi Szimbiózis Kertésztalálkozón.

Minden időszaknak megvan
a szegfűfajtája, hangsúlyozta Bíró Zoltán

A Bíró Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy minden időszaknak megvan a szegfűfajtája, ettől válik a kultúra sokoldalúan felhasználhatóvá (cserepes, balkon-, évelő, beltéri, szezonális növényként) és egész éven át értékesíthetővé. Arról is a különböző méretű cserepekben és gazdag színválasztékban nevelhető fajták sokasága gondoskodik, hogy az egész éves piaci jelenlét miatt se váljon unalmas termékké. Ugyanezek indokolják, hogy kellő nyitottsággal rendkívül értékes saját termékkört alakíthatnak ki a kertészetek a keresett áruból.

Változó tápanyagigény

A szakember kitért a termesztés gazdaságosságára ható tényezők közül a hely­igényre (növénysűrűség, db/m2) és a tenyészidő hosszára is. Az egyes fajták különböző méretű cserepekben nevelhetők, a 6-os minitől a 17-esig, kezdetben cserép-cserép mellett, kis helyfoglalással. A termesztési időt tekintve a fajták rövid vagy hosszú tenyészidejűek. Utóbbiakat – ez a hagyományosan alkalmazott hazai módszer – ősszel ültetik, hidegházban nevelik és március elejétől, nőnaptól értékesítik.

A rövid kultúrát választók tavasszal ültetnek és 12-14 hét alatt nevelik készre 10,5 centiméteres cserépben a virágzó árut.

Bíró Zoltán részletesen tájékoztatott a termesztéstechnológiáról és az alapanyagokról. Hangsúlyozta, hogy a sikeres termesztéshez a jó vízáteresztő, laza, 6-os pH-értékű, magas tápanyagtartalmú földkeverék a legjobb. A növény táp­anyagigénye a termesztés során változik, így a vegetációs ciklusban több nitrogénre, míg a generatív szakaszban több káliumra van szüksége. Tápanyag-utánpótlásra az első gyökerek megjelenésétől kerül sor. Az attól számított 3-4 hétben minden öntözésnél 15-10-5 N:P:K összetételű, kalciumot, magnéziumot és nyom­elemeket is tartalmazó tápoldatot kell kijuttatni. A tenyészidő vége felé, a növekedési ütemtől függően magasabb káliumtartalmú, 16-5-25 vagy 10-10-30 összetételű műtrágyát ajánlott használni.

szegfű
Oscar PinkStar
A szegfű sótűrő növény, elviseli a 2 mg/l töménységű, 2-es EC-jű tápoldatot.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: