0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 18.

Az MI kiszagolja a borhamisítást

Egy olyan korszakban, amikor a hitelesség ugyanolyan értékes, mint maga az évjárat, a borágazat sürgető kihívással néz szembe: a világméretű borhamisítással.

Az évente milliókba kerülő csaló gyakorlat aláássa a fogyasztói bizalmat és rontja a tiszteletreméltó szőlőültetvények hírnevét. De mi van akkor, ha a megoldást a mesterséges intelligencia és a feltörekvő digitális szaglástechnika jelenti? Miközben a technológiai reneszánsz küszöbén állunk, a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a bor hitelesítését és értékelését.

Az MI határa a borhitelesítésben

A mesterséges intelligencia (MI) legújabb fejlesztései, különösen a gépi tanulás terén, új utakat nyitottak meg a borellenőrzéshez. A Communications Chemistry cikkében megjelent kutatás szemlélteti ezt az áttörést. A tudósok mesterséges intelligencia-algoritmusokat képeztek ki a borok kémiai összetételének elemzésére, lehetővé téve számukra, hogy figyelemreméltó pontossággal visszakövethessék a palackot az adott szőlőültetvényig és évjáratig.

A tanulmány 80 különböző borra terjedt ki, amelyeket a francia bordeaux-i régió hét birtokáról szereztek be, 12 különböző évjáratot ölelve fel 1990-től 2007-ig.

Ez a gázkromatográfián és a komplex vegyületkoncentrációk elemzésén alapuló módszer nem csak hogy közel tökéletes, 99%-os sikerességi arányt ért el a borbirtok azonosításában, de 50%-os pontossággal határozta meg a évjáratot is.

A digitális bor hitelesítés

Az észlelési arzenál azonban nem korlátozódik a laboratóriumi beállításokra. Az Aryballe, a digitális szaglástechnika úttörője, új dimenziót hoz az érzékszervi elemzésbe. Ahogyan azt Sam Guillaume, az Aryballe vezérigazgatója is kiemelte, ez a technológia az emberi szaglórendszert utánozza, és a szag adatokat a mesterséges intelligencia révén használható információkká alakítja át. A szenzorok rögzítik a szagjegyeket, ezt követően a mesterséges intelligencia algoritmusai elemzik, az ismert illatok hatalmas könyvtára alapján. Ennek az úttörő megközelítésnek gyakorlati alkalmazásai is vannak, az ideális „új autó”-szag tervezésétől az élelmiszer-romlás észleléséig.

Forrás: Communications Chemistry

Magazin ajánló: