0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Mesterséges intelligencia választhat mostantól bort számunkra

A kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia-alapú eszköz a fogyasztó ízlését, költségkeretét is számításba véve ajánl bort.

vörös bor pohárban

Lehetséges, hogy a jövőben már sommelier-re se lesz szükségünk ahhoz, hogy új, nekünk tetsző borokat fedezzünk fel? A mesterséges intelligencia által vezérelt „digitális íztérkép” ugyanis segít irányt mutatni azoknak, akik bort szeretnének választani, hogy melyik lenne legmegfelelőbb az ízlésüknek – írja a thedrinksbusiness.com.

Az applikációt dán szakértők fejlesztették, azt követően, hogy tavaly augusztusban sikeresen végeztek el egy ezzel kapcsolatos kísérletet.

Az általuk gyűjtött információ teljes körű adathalmazát mutatja be annak, milyen összefüggést eredményez italválasztáskor a bor látványa, íze és a fogyasztó korábbi élményei.

Az adathalmaz 897000 borcímke képét, 824000 borértékelést a Vivino nevű oldalról és 350000 szüretmegnevezést tartalmaz, feltüntetve az évjáratot, borvidéket, értékelését, alkoholtartalmat, árat és szőlőfajtát.

bor pohárban

Tudományos borkóstoló

Az ízjellemzések feltérképezéséhez a Dán Műszaki Egyetem, a California Institute of Technology és a Koppenhágai Egyetem szakemberei arra kérték a kutatásban résztvevő 256 személyt, rangsorolják a megkóstolt borokat ízbeli hasonlóságuk alapján. Ezáltal betekintést nyertek az annotációkba, melyek egy-egy italhoz társulnak.

A kapott információk alapján kategóriákba sorolták a borokat, ízhasonlóság alapján. Ezután az adatokat algoritmusba táplálták, mely átfogó térképet hozott létre a vörös-, fehér- és rozéborok ízprofiljáról, összhangban az emberi ízérzékelés bonyolult milyenségével.

A kutatók így nyilatkoztak az innovációról: „Munkánkat két irányelv mentén alkottuk. Egyfelől, az internetes fotók, vélemények jól skálázható adatforrást biztosítanak, melyek egyszerű, mindenki által elérhető, sokszínű betekintést engednek a borok világába. Másfelől pedig, habár nem olyan egyszerű  kategorizálásuk,

az emberi ízjellemzések közvetlen, részletes, direkt megértést biztosítanak egy bor profiljáról.

Ezt a két forrást összevetve igyekeztünk átfedő, információban gazdag adathalmazt alkotni.”

Ez lenne az italok jövője?

A Vivino és az MI vezérelt „íztérkép” javaslatot tesz arra, milyen bort válasszunk, az alapján, melyikeket kedveljük. A kutatók most pedig azt vizsgálják, ugyanez megalkotható-e a más itallal is, például kávéval, sörrel.

Úgy vélik, az applikáció jelentős előrelépést jelent a technológia és a gasztronómia összefonódásában, mely tendencia

a jövőben akár változást is hozhat számos ágazat termékkínálatában.

rozé bor

Ajánljuk még:

Nemzetközi kihívás: törpeparadicsomot nevelni AI segítségével

A galambok hasonlóan tanulnak, mint a mesterséges intelligencia

Forrás: thedrinksbusiness.com

Magazin ajánló: