0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Gyökérzöldségek gyomirtási kihívásai

Változik a gyomflóránk, az engedélyezett hatóanyagokkal kapcsolatban egyre gyakrabban merülnek fel problémák az európai engedélyezési felülvizsgálatok során, az agrotechnikai, termesztéstechnológiai környezet átalakulóban van.

Szerző: Tóth Csantavéri Szilvia

Mindezek új kihívások elé állítják az összes piaci résztvevőt, és ez alól a gyökérzöldség-termesztés sem kivétel. Az egyetlen helyes út, ha alkalmazkodunk a változásokhoz és új megoldásokat keresünk.

Tavaly nyár végén az országot járva sok helyen szembetűnt a kalászosok utáni tarló ápolatlansága. Parlagfű, napraforgó-árvakelés, fehér libatop, csattanó maszlag tömeges jelenlétét figyelhettük meg, de szokatlanul erős egyszikű-, elsősorban fenyércirok-, muhar- és kakaslábfű-fertőzés is borzolta a növényvédős kedélyeket.

Kevés hatékony tarlóhántást láthattunk, ritka volt a feketén tartás, vagy esetleg a jó állapotú, megfelelő fajösszetételű takarónövény-állomány. Mindennek számos oka lehetett.

A legnyomósabb indok talán a mindent felülíró költségracionalizálás volt, de sajnos az elmaradt technológiai elemekkel nyert előnyt többszörösen kell visszafizetni. Egy elhanyagolt tarlón a gyommagkészlet kontrollálatlanul nő, az évelők erősödnek, az egyszikűekkel pedig tavaszi kultúrában nem fogunk megbirkózni a közeljövőben a szűkülő növényvédelmi lehetőségek miatt.

gyökérzöldség gyomirtási kihívás tarlóhántás
Balról a tarlóhántás, jobbról az elmaradt tarlókezelés következménye

Van egy eszköz a kezünkben a tarlók tisztán tartására: a jól megválasztott technológiával végzett őszi gyomirtás a kalászosokban akár a tenyészidőszak végéig gyommentesen tartja a táblát, sőt a tarló is tiszta marad. Ennek eredményeként könnyebb a betakarítás, nem nehezíti gyomállomány a kombájn munkáját, nincsenek túlélő példányok, nincs rezisztencia és magprodukció, így tisztul a táblánk. A legkézenfekvőbb hozadék pedig, hogy a következő kultúra gyomirtása is egyszerűbb, eredményesebb és költséghatékonyabb.

A gyomirtás az a növényvédelmi technológiai elem, aminek hatása évekre, évtizedekre meghatározza a termőföld értékét. Ezért amíg csak lehet, őrizzük a talajok jó kultúrállapotát, ne szaporítsuk a gyommagkészletet.

A gyökérzöldségek körébe számos különböző érzékenységű faj tartozik – sárgarépa, petrezselyem, cékla, retek, pasztinák, zeller (levél, szár, gumós) és torma –, így nehéz egységes gyomirtási technológiáról beszélni, de a problémák hasonlók a különböző kultúrákban. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a petrezselyem a legérzékenyebb a gyomirtó szerekre.

A bakhátas művelés elterjedésével fokozódnak a gyökérzöldségek gyomirtási kihívásai, a kisebb lombborítottság miatt növekszik a gyomosodás veszélye. A tenyészidő folyamán a kultúrnövények nem árnyékolják teljesen a talajt, gyomelnyomó képességük gyenge. Gyakran előfordul, hogy a hideg idő vagy a csapadékhiány miatt hosszú idő telik el a vetéstől a kelésig, ami kedvez a gyomnövényeknek, ezért a kezdeti fejlődési időszak kritikus.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: