Szerző: Szabó István
kistermelő
Nem akartam soha tojó hibridet tartani, mert számomra fontos, hogy a tojóciklus végén a levágott tyúk húsmennyiséggel is rendelkezzen. A tojófajták nem bővelkednek húsban, élő súlyuk maximum 1,9-2,1 kg. Viszont a kettőshasznú fajták tojáshozama már nem volt elég a vevők kiszolgálására. Így aztán tojó hibrideket kellett bevetnem a megnövekedett tojásigény kielégítésére.
A tojó hibridek közül a rövidebb tojóciklussal (20-74 hét) rendelkezők 300-310, a hosszabb tojóciklusúak (20-100 hét) 460-480 db tojással látnak el minket. Eleinte 18 hetes jércéket vásároltam, amik két hét múlva már el is kezdtek tojni. Aztán azt az utat választottam, hogy magamnak felnevelem napos kortól, mert terményem van bőven, így olcsóbbnak gondoltam, mintha felnőttként vásárolom meg őket.
Ebben a fehérje 19,5%, zsír 4%, rost 3-4%, kalcium 1%, foszfor 0,7%. 9-17 hetes korban nevelőtápot kell alkalmazni, ez 15,5-16% fehérje, 3% zsír, 4-5% rost, 0,9% kalcium, 0,6% foszfor összetételű táp. Innentől a saját nevelés és a vett jérce takarmányozása megegyezik. A 18. héttől fokozatosan, két hét alatt átszoktatjuk az állományt a tojótakarmányra. Az átszoktatás úgy zajlik, hogy a nevelőtáp adagját súlyban fokozatosan napi 7%-kal csökkentem, ezt a kiesett mennyiséget tojótáppal pótolom. A 15. napon már csak a tojótápot kapják a madarak.
A tojókeveréket három kategóriára válasszuk. Az első keverék magasabb fehérje- (18%) és kalcium- (3,4%) tartalmú, ezt 18 hetes kortól 40 hetes korig etetem. Azért magas a fehérje, mert három dolgot kell ellátni vele: a létfenntartást, a növekedést (mert itt még nem érték el a teljes méretüket) és a tojástermelést. A második keverékben már elég fehérjéből a 17%, viszont a kalciumot 3,5%-ra kell emelni. 40-től 60 hetes korig ezt adom a tyúkoknak. Itt már nem kell a növekedéshez a fehérje, mert a madarak elérték a teljes testméretet. 60 hetes kor után egy harmadik keverékkel kínálom őket, ennek 15,5-16% a fehérjetartalma és 3,6%-a kalcium. Itt a fehérje már csak a 60%-os tojástermeléshez és a létfenntartáshoz járul hozzá. Mindhárom esetben a zsírt 3-4%-on, a rostot 4-5% körül, a foszfort pedig 0,6-0,7%-on tartom.