0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Minőségi zöldfelület: ma már létszükséglet

A városokban a minőségi zöldfelület ma már létszükséglet, és fontos, hogy minden ott lakó számára elérhető közelségben legyen.
Az önkormányzatok és a faiskolák együttműködésétől sokat vár Lukács Zoltán
Fotó: MÖFÖSZ

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete megbízásából Lukács Zoltán a települések fásításával kapcsolatos meglátásait osztotta meg a hallgatósággal a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület tavaly év végi konferenciáján, és jó példaként svájci és német zöldfelület-gazdálkodási gyakorlatokat is ismertetett. (2023-as utolsó lapszámunkban már röviden idéztük a szakember Veresegyházon elhangzott gondolatait a hazai zöldfelület-gazdálkodás rendezetlen helyzetével kapcsolatban.)

Jelenleg a Föld népességének a fele városokban él, és ez bizonyosan tovább fog növekedni a következő évtizedekben, bár ahol lehet választani a városi és a nomád életmód között, egyre többen döntenek az utóbbi mellett,

mondta Lukács Zoltán. A városokban a minőségi zöldfelület ma már létszükséglet, és fontos, hogy minden ott lakó számára elérhető közelségben legyen. Kísérletek, tanulmányok szólnak arról, hogy a zöld környezet gyorsabb lelki és testi gyógyulást eredményez: ha például egy kórterem ablaka zöldfelületre néz, gyorsabb a gyógyulás, mint amikor háztömbre nyílik.

Tudatos tervezés Zürichben

Néhány évvel ezelőtt svájci tanulmányútjuk során a magyar szakembereknek Zürich főkertésze bemutatta a város húsz évre szóló zöldfelület-gazdálkodási tervét, mely a városfejlesztés alapja. Zürichben a lakásépítéseknek csak az ötöde magánberuházás, az ingatlanok 80%-át a város építi fel, majd adja bérbe a lakosságnak. A város hosszú távra előre eldönti, hol fog lakásokat építeni, majd megvizsgálják a kijelölt területek zöldfelületeinek állapotát, kiszámolják, mekkora ökológiai szolgáltatásra van szükség az odaköltözők számára. Egyebek között így alakították ki a faállomány-gazdálkodást, meghatározva, hogy mennyi fát kell ültetni, annak mennyi a szén-dioxid- és pormegkötése, az oxigéntermelése stb. Zürich zöldfelület-gazdálkodása nagyon régóta jól kiszámítható, előre tervezett.

A svájci szakember szerint egy dologban, a fejlődés ütemében lehet csúszás. Lehetséges, hogy amit például 20 évre terveztek, az 15 vagy 25 év alatt valósul meg, de a szakmai tartalom változatlan marad.

Teljesen mindegy, hogy kik a döntéshozók, az nem befolyásolja a fejlesztési terveket. Ez a gondolat példaértékű, emlékeztetett az előadó a szakmai út tapasztalataira.

Megoldandó hazai feladatok

A Virágos Magyarország mozgalom harmincéves évfordulója alkalmából a magyar faiskolások a településeknek tavaly egy-egy lombos fát ajándékoztak. A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete arra számít, hogy az akció során kialakult kapcsolatrendszer eredményeként a települések szoros együttműködésben tudnak maradni a környező faiskolákkal, esetleg termesztési szerződést is kötnek velük. Hiszen évtizedes gond, hogy a faiskolák nem tudják, mit szeretnének az önkormányzatok öt-nyolc év múlva telepíteni, pedig a hosszú termesztési idejű fás növények esetén jó lenne azt ismerni.

Németország oldenburgi körzetének egyik faiskolája, a Bruns GmbH 2022-ben arra volt büszke, hogy árbevétele elérte az egymilliárd eurót. Németország csupán egyik faiskolájáról van szó, tehát van mit fejleszteni hazánkban. Külföldről sok növény érkezik hozzánk, például a Bruns faiskola árbevételét is növeli magyar vásárlás, emelte ki Lukács Zoltán. Az lenne a magyar faiskolai összefogás célja, hogy ne kelljen külföldről behozni növényeket.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: