0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

A JÉGER védereje: kevesebb jégkár a mezőgazdaságban

Néhány héttel Jégtörő Vince után ünnepélyes keretek között adta át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői díjakat.

A védekezési időszakban a gazdálkodók csupán 30 678 hektárra jelentettek jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területen, 72 ezer hektáron volt kár.

Kihívások

A globális felmelegedés, a klímaváltozás hatásai világszerte érezhetőek, a mi térségünk sem kivétel ez alól. Villámárvizek, zivatarok, szupercellák, jégesők, hőhullámok, aszály – világszerte problémát okoznak, és látható, hogy a jövőben is fognak. Nem kérdéses, hogy a JÉGER-re a jövőben is nagy szükség lesz, hiszen egy komoly károkat okozó időjárási jelenség pusztításait mérsékelni tudja: a jégesőét.

„Tavaly az elmúlt közel húsz év legtöbb jégesője volt Európában. Zsinórban harmadik éve dőlnek meg a kontinensen a jégeső rekordok.

Néhány esztendő alatt az évi 2500-ról évi közel 10 ezerre nőtt a nagy, 2 centiméternél nagyobb jégszemcse-átmérőjű jégesők száma. Sőt, tavaly júliusban öt napon belül kétszer is megdőlt az Európában észlelt legnagyobb jégméret rekordja: Olaszországban 16, majd 19 centis jégesőről szóltak a beszámolók”- mutatott rá a NAK elnöke, jég által szétvert kocsiszélvédők, rommá vert üvegházak, letarolt ültetvények, szétzúzott tetők, ripityára tört redőnyök, személyi sérülések – sajnos Európa sok országában ezek egyre gyakoribb képek. Hazánk időben lépett a jégkármérséklő rendszer országos kialakításával. Ha csak 2023-ra tekintünk: miközben Európában négyszeresére nőtt a nagy jégesők száma, nálunk felére csökkent a jégkárral érintett terület…

„A jégkár ellen esély sincsen az egyéni védekezésre, országos összefogással működtetett rendszerre van szükség”

– mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból üzemeltetik tovább a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszert, amely 9,3 millió hektárnyi földterületet véd. Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy 2022-ig a jégkármérséklő rendszert a kárenyhítési alapból finanszírozták, amely 50 százalék termelői befizetésből és 50 százalék kormányzati támogatásból származott. A kormány 2023-ban 1,8 milliárd forintot, 2024-ben pedig 2 milliárd forintot biztosít a rendszer üzemeltetésére. Tavaly a mintegy 30,7 ezer hektár jégkáros terület egynegyede kukorica, 12,5 százaléka pedig őszi búza volt. Az államtitkár felhívta a figyelmet, a rendszerbe vetett bizalomra és a hitelességre. A szaktárca a további fejlesztéseket tervezi, éppen ezért olyan országokban jártak, ahol ez jól működik.

Forrás: magyarmezogazdasag