0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A jövő szakmái

A Holland Királyság Nagykövetsége megkereste a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetét, hogy szeretnék megosztani a városzöldítés, a Green City mozgalom terén szerzett sokéves tapasztalataikat.

A Holland Királyság Nagykövetségének meghívására több mint tíz magyarországi város képviselője látogatott el két évvel ezelőtt az almerei Floriade kiállításra, melynek fő témája a növekvő zöld városok (Growing Green Cities) volt. Magyar részről élénk érdeklődés mutatkozott a szakmai kapcsolatok elmélyítése iránt. Ilyen előzményeket követően a nagykövetség megkereste a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetét, hogy szeretnék megosztani a városzöldítés, a Green City mozgalom terén szerzett sokéves tapasztalataikat a magyar önkormányzatok képviselőivel egy szakmai tanácskozáson és azt követően személyes találkozások keretében. Az év végén rendezett szakmai konferencián magyar városok mutatkoztak be és holland szakemberek előadásait hallhatták az érdeklődők.

Szükség van arra, hogy az uniós tagországok közös érdek mentén működjenek együtt, ez volt a konferencia üzenete
Ma már az európai lakosság 55%-a él városokban, és ez az arány egyre növekszik.

Ezért szükséges hangsúlyt fektetni a zöldfelületekre, hiszen azok az urbanizáció és az éghajlatváltozás gondjaira is megoldást jelenthetnek. Európai uniós szinten a természetes életterek visszaállítása, a városok zöldítése egyre fontosabb feladat, és a terveket cselekvésre kell váltani. A holland szakemberek megvalósult gyakorlatokat szeretnének bemutatni és remélik, hogy a konferencia tartós jövőbeli együttműködés alapja lesz. A célok eléréséért tenni kell, emelte ki megnyitóbeszédében Désirée Bonis, a Holland Királyság Nagykövete.

A tájépítészet és a dísznövénykertészet a jövő szakmái, gazdasági értelemben a zöld ipar meghatározó és megalapozó területei is lehetnek,

hallhattuk Orlóci László köszöntőjében. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke kifejtette, hogy sokat beszélünk az Európai Unióban az élelmiszerbiztonságról, de jóval kevesebb szó esett eddig a mentális egészségről és a környezetünk egészségéről, pedig ezek a következő időkben egyre fontosabbak lesznek, és ebben a szakmánk sokat tud segíteni. A környezetszennyezés, a környezetvédelem kihívásai miatt az ezekkel a témákkal foglalkozó szakemberek helyzetbe fognak kerülni. Az unió tagállamainak közös érdek mentén együtt kell működniük, ezért is szükség van a konferenciákra. A holland vállalkozók nyitottak az együttműködésre és Orlóci László bízik abban, hogy a magyar vállalkozók, önkormányzatok, felhasználók legalább ennyire érdeklődnek iránta.

Fiatal tudományág

Kisvarga Szilvia, MATE Településtervezési és Díszkertészeti Intézet tudományos főmunkatársa a magyarországi zöldfelület-gazdálkodás helyzetéről tartott átfogó előadást. A magyar zöldfelület-gazdálkodás viszonylag fiatal tudományág, története csak száz évre nyúlik vissza. 1920-ban beszéltek először zöldfelületi normatíváról, ami akkor került be a tervezési szempontok közé. 1951-ben volt szó először a zöldfelületek funkcionális szerepéről, és osztályozták a zöldfelületeket aszerint, hogy mennyire van szerepük a lakosság életében. Az 1980-as évektől beszéltek zöldhálózati tervekről és akkor került szóba először az ökológiai folyosók koncepciója.

1998-ban jelent meg az országos településrendezési és építési követelményeket rögzítő kormányrendelet, közismert nevén az OTÉK, mely már foglakozott a zöldfelületekkel is.

Az utóbbi évtizedekben hazánkban jelentős szemléletváltás, előremutató együttműködés kezdődött, a témával foglalkozó szervezetek és szakemberek egy irányba kezdtek gondolkodni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: