0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Alternatív növényvédelem élettani alapokon

A Malagrow Kft. 25 éve foglalkozik biostimulátorokkal, erre az élettani szakértelmükre alapozva kínálnak olyan készítményeket, amelyek nem minősülnek növényvédő szernek, hatásuk azonban bizonyított. Az új technológiát sajtótájékoztatón mutatták be.

Több oldalról is nagy nyomás nehezedik a mezőgazdasági termelőkre, vázolta fel a gazdálkodási és szakmai környezetet Pálinkó Zsolt, a cég kereskedelmi vezetője. A közelmúltban kialakult gazdasági válság nem hasonlít az eddigiekre: olyan áringadozás alakult ki a felhasznált anyagok és az értékesített termények esetében is, ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást. Néhány év alatt nyolcszorosára drágult a nitrogénműtrágya, és ugyan a terményárak is nőttek, de nem voltak összhangban az inputanyagok drágulásával.

Most attól függ az eredményesség, hogy mikor vett és mikor adott el valaki. Ez a sérülékenység már meglátszik az inputfelhasználáson, és az Európa-szerte zajló gazdatüntetések, demonstrációk egyik kiváltója.

Hosszú távon nagy veszély, hogy ördögi kör alakul ki: kevesebb ráfordítással kevesebb lesz a termés és a bevétel, romlik az ágazat gazdaságossága, ami a befektetőket is eltántorítja a mezőgazdaságtól. Eddig mindig válságállónak tekintették az agráriumot, mert az élelmezés alapvető szükséglet, és folyamatosan érkezett tőke az ágazatba.

A romló gazdasági környezet mellett az időjárási viszontagságok, a talajok romlása, valamint a mind szigorúbb környezetvédelmi, növényvédelmi követelmények is nehezítik a gazdák életét. Ez utóbbira az egyik lehetséges válasz a biotermesztés, de az még mindig réspiacnak tekinthető, nem képes elegendő mennyiségű és minőségű élelmet kínálni. Olyan megoldásra van szükség, ami úgy képes ellátni az európai piacot, hogy megfelel a szermaradékokra vonatkozó követelményeknek.

Erről az új megközelítésről Takács József, a Malagrow szakmai vezetője beszélt. Mint mondta, Európában körülbelül egymilliárd igényes, fizetőképes embert kell ellátni élelemmel. Az emberek érthető módon szermaradékoktól mentes terméket akarnak vásárolni, aminek a hagyományos növényvédelem egyre kevésbé tud megfelelni.

A cég M-PROTECT portfóliója azzal a céllal született, hogy egy felelősségteljes, de hatékony növényvédelmi jövőképet adjon a termesztés számára. Olyan termékek tartoznak bele, amelyekkel a termés védelmét szermaradék nélkül lehet megoldani.

Nagyon nehéz a termékek besorolása, mert nem hagyományos növényvédő szerek, hatóanyaguk olyan egyszerű vegyület is lehet, ami a növényfelszín kémhatásának megváltoztatásával, a növény védekezőképességének serkentésével, a bőrszövet erősítésével, vagy a károsítók kiszárításával éri el a kívánt növényvédelmi hatást. Ide tartoznak azok a termékek is, amelyek segítségével kevesebb növényvédő szerrel is hatékony lesz a védekezés.

Közvetlen növényvédelemre jó példa a NanoTac, ami szilikon polimert tartalmaz, és beburkolja, pillanatok alatt megfojtja a puha kutikulájú rovarokat. Levéltetvek ellen nagyon hatékony, és Takács József saját tapasztalta szerint a poloskalárvákra is hat. Egy óra alatt lebomlik, tehát környezetvédelmi szempontból sem hagy kívánnivalót maga után. Csak kontakt hatása van, a rezisztens kártevőket is elpusztítja. Nagyon jó felületaktív anyag, emiatt hagyományos növényvédő szerekhez hatásnövelőként használható.

Tavaly vezették be az M-Guard gombás betegségek ellen bevethető készítményt. Ez kálium-karbonátot és foszforsókat tartalmaz, és erősen lúgosítja a növény felületét, ami ezáltal kedvezőtlen környezetté válik a gombák számára, gátolja a fejlődésüket. További hatása, hogy ki is szárítja a gombaképleteket, valamint erősíti a növény bőrszövetét. Elsősorban lisztharmat, varasodás, antraknózis, peronoszpóra ellen védekezhetünk vele. Kontakt, megelőző kezelésre javasolt készítmény. Bomlása során pedig tiszta káliumot és foszfort szolgáltat a növényeknek.

Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a cégnél negyedszázados tapasztalat gyűlt össze a biostimulátorok révén a növényi életfolyamatok szabályozásáról, ezért is változtatták meg a jelmondatukat az idén: A növények nyelvén lett az új szlogen.

Az alternatív növényvédelem terén is azért tudnak hitelesek lenni, mert nem hatóanyagban, hanem hatásban gondolkodnak.

Nagyon fontos a tudásátadás is, a gazdáknak új gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk, föl kell frissíteni a tudásukat a növények igényeiről, életfolyamatairól. Ebben segítik őket a cég szaktanácsadói és az évente rendezett több mint száz szakmai tanácskozás, bemutató.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: