0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Hegyet másznak a tigrisek, csakhogy elkerüljék az embereket

Az Indiai Vadvilágkutató Intézet (WII) eddig ismeretlen területen fotózott tigriseket. Az egyik vadállat egészen 3966 méteres tengerszint feletti magasságig mászott.

A tigrisek ugyan változó területen és magasságokban élnek, mégsem kifejezetten hegyvidéki faj hírében állnak. Az Indiában honos alfaj, a bengáli tigris a Himalája lábánál lévő Corbett Tigrisrezervátumban is általában 385 és 1100 méteres tengerszint feletti magasságon fordul elő. Most azonban még magasabbra törnek, bár nem valószínű, hogy jókedvükből.

A bengáli tigris kibírja a hideget, de nem a magas hegységekben van a számára ideális élőhely

„Az egyik lehetséges ok a klímaváltozás, illetve a növekvő antropogén nyomás” – idézte a Phys.org Pooja Pant-ot, a WII egyik kutatóját. Korábban is láttak már tigris a magas, hideg hegyeken. A rekordot egy nepáli példány tartja, melyet 4000 méteren láttak a WWF információi szerint.

Indiában 2019-ben a WWF csapata 3602 méteren látott tigrist, tavaly pedig egy másik 3640 méteres tengerszint feletti magasságon bukkant fel.

Pranabesh Sanyal tigris szakértő szerint ez a ragadozó elterjedési területének elmozdulására utal. Az elmúlt két évtizedben a magasabb területek gyorsabban melegedtek a klímaváltozás hatására, mint a 2000 méter alattiak. Nem a bengáli tigris az egyetlen faj, melynek élőhelye eltolódott az utóbbi időben.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: