0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Halomsírok, sírmezők a Bakonyban

A Bakony és a Balaton-felvidék erdei számos természetvédelmi értéket rejtenek, megőrzésüket kiemelt feladatának tekinti a területen gazdálkodó Bakonyerdő Zrt.
A munkák során használt utakat, rakodókat a természeti értékek figyelembevételével alakítjuk ki
Fotó: Kovács Béla
A Cuha-patak völgye fölött magasodó Zörög-hegy erdeiben 10-15 késő bronzkori eredetű halomsírt találunk, itt az egykori földvár maradványai szintén fellelhetők.

Az erődített település egy kisebb regionális központ, úgynevezett főnökségi település lehetett, és többek között az itteni halmokba temetkezők irányítása alatt állhatott. 102 hektáros területével a késő bronzkori és kora vaskori földvárak között az egyik legnagyobb, a felszínen megállapítható sánc teljes hossza 3388 méter. Kezdetben kisszámú népesség élt itt, így a fennsík felől árokkal védhető hegynyelven telepedtek meg.

A népesség növekedésével aztán több lakóházra volt szükség, amelyek megépítéséhez teraszokat alakítottak ki a meredek hegyoldalakon. A hegy patak felőli oldalán a sűrűn, egymás alatt húzódó mesterséges teraszok ma is jól felismerhetők. Közel ezer év alatt ezekből a népcsoportokból alakult ki a pannon népesség, amely megérte az időszámítás kezdetét övező római hódítást, hogy aztán a Magas-Bakony egy időre ismét szinte teljesen elnéptelenedjen.

Rosta Katalin
Bakonyerdő Zrt.

 

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: