0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

Súlyosbodott a megyeszékhely galambproblémája, betiltották az etetést

Nyíregyházán is sok kellemetlenséget okoznak a galambok, ezért a városi közgyűlés rendeletet adott ki a probléma orvoslásának érdekében.

Régóta problémát jelentenek az elszaporodott galambok a belvárosokban, ezért egyre több helyen alkalmaznak riasztót, hálót vagy tüskéket, hogy a madarak ne piszkítsák be az épületeket. A szakértők szerint csökkenőben van az egyedek száma Nyíregyházán, de továbbra is fejtörést okoznak a galambok – írja a SZON.

galambok
Illusztráció

Már nem etetik őket

Nyíregyházán is sok kellemetlenséget okoznak a galambok, ezért a városi közgyűlés rendeletet adott ki a probléma orvoslásának érdekében. Ennek értelmében a közösségi együttélés alapvető szabályai közé sorolták az állatok etetésének tilalmát a közterületeken. Amennyiben valaki ezt megszegi,

akár 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kaphat,

a további büntetésekről nem is beszélve. Bodrogi László, a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője úgy látja, csökkent a galambok száma az elmúlt egy-két évben, ennek pedig az az egyik oka, hogy az emberek betartják a madarak etetésére vonatkozó előírásokat.

„Szerencsére már nem jellemző a galambetetés, a felügyelők azonban így is rendszeresen ellenőrzik a város forgalmasabb területeit, hogy van-e valaki, aki ételt szór a madaraknak. Amennyiben ilyennel találkoznak, azonnal intézkednek” – jegyezte meg a vezető, és hozzátette: néha még előfordulnak ilyen esetek, de inkább a gyerekek vagy idősek körében. Azt is tudatta, egyelőre nincs jó megoldás a galambproblémára.

„Az igazi gondot utcákon, házakon lerakódó madárürülék jelenti, amelynek eltakarítása elsősorban az adott épület tulajdonosának felelőssége tartozik, de sokan nem tesznek eleget ennek.

Ha a fenntartó nem lép annak érdekében, hogy megtisztíttassa az ingatlan környezetét, akkor a piszok ott marad,

és ez nagy probléma, mivel rongálja az házakat, és az egészségnek sem tesz jót” – hangsúlyozta Bodrogi László.

Forrás: szon.hu

Magazin ajánló: