0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Súlyosbodott a megyeszékhely galambproblémája, betiltották az etetést

Nyíregyházán is sok kellemetlenséget okoznak a galambok, ezért a városi közgyűlés rendeletet adott ki a probléma orvoslásának érdekében.

„A galambok önmagukban egyáltalán nem veszélyesek, ürülékük is inkább a szobrokat, műemlékeket rongálja, ezért mindenképpen takarítani kell” – tette hozzá dr. Déri János, a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány igazgatója. Az igazgató szerint a jelenlegi módszerek nem alkalmasak a galambok tartós távoltartására, ráadásul nagy mértékben veszélyeztetik az állatok épségét.

Hálók és tüskék

„A kihelyezett hálók és tüskék bár távol tartják a galambokat, sérülést is okozhatnak, továbbá más fajokat, fecskéket és verebeket is veszélyeztetnek. A háló kiszakadhat, és csapdába ejtheti az állatokat, a tüske pedig megvághatja őket. Amennyiben egy fészek reked a háló alá, a benne élő fiókák éhen halhatnak” – hívta fel a figyelmet a madárszakértő, aki azt is elmondta, hogy a galamb képes stresszes állapotba kerülni, ha nem juthat vissza az otthonához, amibe szintén belepusztulhat.

Az állatorvos arra kér mindenkit: ha egy hálóba gabalyodott madarat lát, értesítse az állatvédelmet.

Az eddig használt módszerek ártalmassága miatt felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán hatékony megoldás a galambok távoltartására. Az orvos szerint talán működhet az állatok egy kijelölt helyre szoktatása, ottani etetése és ivartalanítása, mert így kialakulna egy stabil galambállomány, ami utána nem szaporodna. Természetesen ez egy hosszabb folyamat lenne, de működőképes lehet.

galambok
Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Örvös lúd – ritka északi vendég a Felső-Kiskunságban

Újdonságok a tojótyúkok takarmányozásában

Forrás: szon.hu

Magazin ajánló: