0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Idős fák ifjítása

Ifjító metszésnek hívják azt a beavatkozást, amivel a korona tekintélyes részét eltávolítjuk, hogy megszüntessük az önárnyékolást és elősegítsük a friss hajtások fejlődését.
A szakemberek szerint még eredményesebb lehet a teljes ifjítás, ha előtte 1-2 évvel a belső, kopasz koronarészeken befűrészeléssel kihajtásra kényszerítünk alvó rügyeket, így több fiatal elágazás is lesz a fán, amelyek képesek termést hozni, ezáltal csökkentik a kihagyás mértékét.

Várhatóan legalább 10 évvel meghosszabbítható a terméshozás időszaka az ifjítással. Csihon Ádám felvételein mutatjuk be a kísérletet.

Erősen felkopaszodott 21 éves meggyfa
Erősen felkopaszodott 21 éves meggyfa
Fotó: Csihon Ádám
 ifjítás utáni évben
Az ifjítás utáni évben az éves vesszők virágrügyeket is hordoztak
Fotó: Csihon Ádám

Vastag ágakat kell tehát lefűrészelnünk, és hogy ne hasadjanak le, előbb alulról kell bevágni az ágakat. Éles fűrésszel is roncsolt szegélyű lesz a csonk, amit nem szabad úgy hagynunk. Kacorral vágjuk simára a sebszéleket és kenjük be a felületet sebkezelő anyaggal. A csonkolást követő években alaposan meg kell gondolni, hogy mely vesszőkből, ágakból neveljük tovább a fát, és a fölösleges ágakat rendszeresen tőből el kell távolítanunk.

Gyümölcsfáink legtöbbje megifjítható, bár a nagyon fényigényes őszibarack és cseresznye képes úgy felkopaszodni, hogy gyakrabban van szüksége erre a beavatkozásra. Ha már láthatóan senyved vagy beteges a fánk, kisebb eséllyel sikerül megifjítani.

A metszés különösen fontos beavatkozás, hogy folyamatosan új növekedésre serkentsük a gyümölcsfákat és kellő mértékben alakuljanak ki rajtuk termőrészek. Ha nem metszünk rendszeresen, elsűrűsödnek, elöregszenek a fák, kevesebb és apróbb gyümölcsöt hoznak, nem is beszélve arról, hogy idővel túl nagyra nőnek. Radikális beavatkozással segíthetünk rajtuk.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: