Várhatóan legalább 10 évvel meghosszabbítható a terméshozás időszaka az ifjítással. Csihon Ádám felvételein mutatjuk be a kísérletet.

Fotó: Csihon Ádám

Fotó: Csihon Ádám
Vastag ágakat kell tehát lefűrészelnünk, és hogy ne hasadjanak le, előbb alulról kell bevágni az ágakat. Éles fűrésszel is roncsolt szegélyű lesz a csonk, amit nem szabad úgy hagynunk. Kacorral vágjuk simára a sebszéleket és kenjük be a felületet sebkezelő anyaggal. A csonkolást követő években alaposan meg kell gondolni, hogy mely vesszőkből, ágakból neveljük tovább a fát, és a fölösleges ágakat rendszeresen tőből el kell távolítanunk.
A metszés különösen fontos beavatkozás, hogy folyamatosan új növekedésre serkentsük a gyümölcsfákat és kellő mértékben alakuljanak ki rajtuk termőrészek. Ha nem metszünk rendszeresen, elsűrűsödnek, elöregszenek a fák, kevesebb és apróbb gyümölcsöt hoznak, nem is beszélve arról, hogy idővel túl nagyra nőnek. Radikális beavatkozással segíthetünk rajtuk.