0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Van ok a bizakodásra, de nem dőlhetünk hátra

A szakemberek végeztek a téli, Kárpát-medencei túzokpopuláció-felmérésekkel. Az adatok viszonylag pontos képet adnak e fokozottan védett madár létszámáról, és az is kiderült, nagyjából tízszázalékos állomány-emelkedés történt a pannon régióban.

Az állomány nagyságának megállapítására a szakemberek a túzokok szinkronszámlálását, azaz egy időben történő felmérését télen végzik. Ilyenkor mindig könnyebb egy-egy régió állományának a megszámlálása, hiszen a telelő madarak jól megfigyelhető, elkülönült csapatokba verődve töltik az időt.

A számlálók a keletpannon-régióban – amely a korábbi évekhez hasonlóan a túzok legnagyobb előfordulási helyének tekinthető – 1739 példányt regisztráltak, míg a nyugatpannon-régióban legalább 681 madarat figyeltek meg.

Ez azt jelenti, hogy a hazai túzokállomány igazoltan 2400 egyed fölé emelkedett, ami 100 egyeddel jelent többet a korábbi évekhez képest.

A magyarországi állományok a Mosoni-síkon, a Duna-Tisza közén, valamint Kelet-Magyarországon találhatók. A Kiskunsági Nemzeti Park működési területén fekvő Felső-Kiskunság szikes puszták tradicionális túzokélőhelyek. Jelentős állomány él itt, mintegy 598 egyedet figyeltek meg a felmérés időszakában. A régióban a legtöbb túzok Magyarország területén él, és a közép-európai túzokvédelemben hazánknak kiemelkedő szerepe, valamint felelőssége is van.

Forrás: Wikipédia

A túzok (Otis tarda) Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet és a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában is hangsúlyos szerepet kapott az állomány védelmének és növelésének kérdése.

Emellett számos program segíti a túzok védelmét: természetvédelmi pályázatok keretében jelentős védelmi intézkedések történtek, egyre több gazdálkodó folytat túzokbarát mezőgazdasági művelést, hangsúlyt kap a túzok- és apróvadvédelmi vadgazdálkodás megvalósítása, illetve – ahol szükséges – az áramszolgáltatók közreműködésével folyamatban van a legveszélyesebb légvezetékek földkábellel történő kiváltása és a madarak repülési útvonalát keresztező nagyfeszültségű szakaszok madárbarát átalakítása is.

Ez is érdekelheti:

Magyar postagalamb világrekordja

Olasz molyhos tölgyek a Tolnai-hegyháton

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: