0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Nemsokára Elon Musk műholdas internetét használhatja a John Deere

A John Deere és a milliárdos Elon Musk SpaceX cége hamarosan együttműködik. Elmagyarázzuk, mi köze van ennek a traktorokhoz és a betakarítógépekhez.

A John Deere vezető szerepet tölt be a mezőgazdaság digitalizálásában. A gyors internet fontos építőköve az intelligens kombájnoknak, az autonóm traktoroknak és általánosságba véve az intelligens gazdálkodásnak. Az intelligens mezőgazdasági gépekkel ellentétben ez a vidéki területeken gyakran nem áll rendelkezésre.

A milliárdos Elon Muskkal és SpaceX nevű amerikai űrkutatási vállalatával való együttműködésnek köszönhetően ez most megváltozik. A két vállalat bejelentette, hogy stratégiai partnerséget kötöttek.

a Starlink hálózaton keresztül gyors internettel akarják közösen ellátni a vidéki területek mezőgazdasági gépeit.

Fontos az országos internetes lefedettség, hogy a gazdák teljes mértékben ki tudják használni a precíziós mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. A John Deere például a mezőgazdasági gépek autonómiáját, a valós idejű adatcserét, a távdiagnosztikát és a gépek közötti kommunikációt tartja fontosnak. A John Deere 2022 elején mutatta be az első autonóm traktorját.

Az internet elérés értéke a gazdálkodók számára fontosabb, mint bármelyik feladat vagy művelet. A konnektivitás hatalmas lehetőségeket nyit meg, amelyek korábban korlátozottak vagy elérhetetlenek voltak – mondta Aaron Wetzel, a John Deere termelési és precíziós mezőgazdasági termelési rendszerekért felelős alelnöke.

Elon Musk Starlink hálózata műholdas kommunikációt használ. Jelenleg több mint 5700 Starlink műhold kering a Föld körül, és ez a szám jelentősen növekedni fog. A nagy lefedettségnek köszönhetően a műholdak a Föld távoli régióit is ellátják internethálózattal.

A John Deere terve, hogy mind az új, mind a meglévő gépeket a Starlink műholdon keresztül tudják majd az internethez csatlakoztatni. Ahhoz, hogy a traktorok és a betakarítógépek a Starlink segítségével gyors internetkapcsolatot tudjanak létesíteni, a John Deere gépekhez egy kiegészítő vevőegységre van szükség. Ennek költsége egyelőre nem ismert.

A John Deere majdnem minden új traktort már telemetriai modullal és gyakran StarFire vevővel is szállít, de a Starlink használatához további antennára van szükség.

A Starlink hálózat használata a mezőgazdasági gépeken 2024 második felében kezdődik az USA-ban és Brazíliában. A Starlink már szinte egész Németországot is lefedi. A John Deere nem adott tájékoztatást arról, hogy a jövőben Németországban is elérhető lesz-e a szolgáltatás.

Ez is érdekelheti:

Talajelemzés hordozható szenzortechnológia segítségével

Ahol a víz az úr

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ agrarheute.com

Magazin ajánló: