0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Az ukrajnai csirkemágnás európai támogatása feldühíti a gazdákat

A Fejlesztési Bank közel 1 milliárd $ (365 milliárd Ft-ot) pumpált csirkefarmokra és más nagy ukrán élelmiszeripari vállalkozásokra Oroszország inváziója óta, olcsó exportot finanszírozva, amely a közelmúltban EU-szerte feltüzelte a gazdákat.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2022 óta 890 millió dollárt kölcsönzött Ukrajna tojás-, baromfi- és cukortermelőinek, amelyek hamarosan kvótákkal szembesülnek az uniós munkahelyek védelme érdekében – közölte a bank a Financial Times-szal.

Lengyelország, az EU legnagyobb csirketermelőjeként a gazdálkodók hónapok óta tartó tiltakozásainak élén álltak az EU azon döntése ellen, amely megszünteti az ukrán import korlátozásait. A lengyel agrárvállalkozások különösen aggódnak az MHP európai finanszírozása miatt, Ukrajna legnagyobb baromfiipari vállalata számára, amely az elmúlt két évben a EBRD összes hitelének több mint egyötödét (21,9%-át) kapta.

Janusz Kowalski ellenzéki képviselő, aki az előző lengyel kormány mezőgazdaságért felelős államtitkára volt, az Financial Times-nak elmondta, hogy „a lengyelországi baromfiipar összeomlik, és egy cég, az MHP meggazdagodik. Azonnal le kell állítani az Ukrajnából származó csirke és más mezőgazdasági termékek vámmentes importját.”

Az MHP ügyvezető elnöke, John Rich cáfolta, hogy üzlete önmagában aláásná Lengyelország agrártermelését. Elmondta, hogy együtt érez az elégedetlen gazdálkodókkal, de más komolyabb problémák miatt is, melyekkel szembesülnek, mint például az üzemanyag-támogatások megszorítása, vagy a klímaszabályozás miatt.

„Ha farmer lennék, én is demonstrálnék. Ukrajna export korlátozásának azonban politikailag nincs értelme, hiszen az ukrán agrárgazdaság „elakadt” a közelgő uniós szintű választások, a közös agrárpolitika változásai és a jobboldali politikai lépések miatt.” – mondta Rich.

Miután a gazdák a közelmúltban blokád alá vették az utakat és a kikötőket Lengyelországban, Franciaországban, Németországban és egy tucat másik országban, Brüsszel megegyezett arról, hogy júniustól korlátozzák az ukrán baromfi-, hús- és cukorimportot.

John Rich azonban azt mondta, hogy exportja nem volt jelentős hatással az uniós árakra, mivel cége tulajdonképpen átvette a piaci részesedést a többi korábbi exportőrtől, Brazíliától és az Egyesült Királyságtól. MHP ügyvezető elnöke szerint, ha Brüsszel újra bevezeti az ukrán export korlátozását, az segít Brazíliának visszaszerezni az exportvezető szerepet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a cég exportál Szaúd-Arábiába és más piacokra is, ahol a kereslet folyamatosan nő.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala szerint az Ukrajnából származó éves baromfiimport több mint kétszeresére nőtt Oroszország két évvel ezelőtti teljes támadása óta.

Andrzej Danielak, a baromfitenyésztők és baromfitenyésztők lengyel szövetségének elnöke szerint az EU aláássa saját gazdálkodási programját azzal, hogy segít finanszírozni az olyan ukrán óriástermelőket, mint az MHP, amelyeknek nem kell betartaniuk ugyanazokat az állatjóléti előírásokat vagy az EU munkaügyi és termelési szabályait.

Az ukrán baromfiipari cég vezetője szerint telepeit az uniós normák szerint hozták létre. Az MHP 28 000 embert foglalkoztat, és mintegy 360 000 hektár földön gazdálkodik Ukrajnában – ez a terület nagyobb, mint az EU-tag Luxemburg. 2022-ben 2,64 milliárd dollár (940 milliárd Ft) bevételt értek el. A cég alapítója és vezérigazgatója, Jurij Kosiuk volt árutőzsdei bróker és Petro Porosenko volt ukrán elnöki tanácsadó. Ő birtokolja a londoni tőzsdén is jegyzett részvények 60 százalékát. A háború előtt a baromfiipari nagyvállalat 600 millió dollár (213,6 milliárd Ft) osztalékot fizetett ki. Az MHP Cipruson van bejegyezve, de Rich szerint a cég Ukrajnában fizet adót – és tavaly 160 millió dollárral (56,9 milliárd Ft-tal), járult hozzá a Kijevi államkasszához.

Októberben az EBRD 100 millió dollárt biztosított az MHP 480 millió dolláros nemzetközi finanszírozási csomagjából, mondván, hogy a vállalat „létfontosságú Ukrajna és a globális élelmezésbiztonság szempontjából”, valamint „döntő fontosságú társadalmi és gazdasági szerepet tölt be Ukrajnában, amely különösen fontos, amíg az ország háborúban áll”.

Illusztráció
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Siegfried Mureşan (RO), az Európai Parlament jobbközép Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport alelnöke a Financial Times-nak elmondta, hogy a hitelezés elengedhetetlen a kijevi mezőgazdasági export támogatásához. „Ukrajna gazdasági biztonsága Európa érdeke. Ukrán élelmiszerre van szükség Afrikában és a Közel-Keleten.

Forrás: Financial Times

Magazin ajánló: