0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A fogyasztók tartanak a magasan-feldolgozott élelmiszerek egészségügyi kockázataitól

Az EIT Food Consumer Observatory új páneurópai tanulmánya szerint a fogyasztók Európa-szerte aggódnak a rendkívül feldolgozott élelmiszerek egészségükre gyakorolt ​​hatása miatt, de nem kapnak útmutatást az egészséges választáshoz.

A 17 európai országból származó 10 000 fogyasztó megkérdezésével végzett kutatás, valamint egy utólagos kvalitatív vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az európai fogyasztók többsége (65%) úgy gondolja, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, és később egészségügyi problémákat okoznak. 67%-uk úgy gondolja, hogy a magasan-feldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és más életmóddal kapcsolatos egészségügyi problémákhoz.

Ráadásul az európai fogyasztók 67%-a azt állítja, hogy nem szereti, ha ételei olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket nem ismer fel, és 10-ből négy (40%) nem bízik abban, hogy a magasan-feldolgozott élelmiszereket a hatóságok elég jól vizsgálják és szabályozzák, így azok hosszú távon biztonságosak és egészségesek.

Az magasan-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt rágcsálnivalók, szóda, cukros gabonafélék, energiaitalok és csokoládé, valamint olyan élelmiszerek, mint a kész szószok és mártogatósok, készételek és salátaöntetek. Az állati eredetű termékek sok növényi alapú helyettesítője, mint például a vegán sajt, szintén ultra-feldolgozott kategóriába tartozik a NOVA osztályozási rendszer alapján, mivel jellemzően olyan összetevőket tartalmaznak, mint a fehérje izolátumok, magolajok, emulgeálószerek, gumik, adalékanyagok.

Az egészséggel kapcsolatos aggályok mellett 10-ből hatan (60%) úgy vélik, hogy a magasan-feldolgozott élelmiszerek károsak a környezetre, a vegyszerek jelenlétével és az ipari termeléssel összefüggésben.

Zavar az élelmiszerek feldolgozási szintje körül

E súlyos egészségügyi problémák ellenére a fogyasztók továbbra is a feldolgozott élelmiszereket választják, és csak a fele (56%) számolt be arról, hogy megpróbálja elkerülni a feldolgozott élelmiszerek vásárlását.

A kényelem, az ár és az íz mellett a tanulmány azt mutatja, hogy az élelmiszerek feldolgozási módjának meg nem értése hozzájárul a fogyasztók bizonytalanságához a megvásárolni kívánt élelmiszerek kiválasztásakor. Ezen túlmenően sokan bizonytalanok abban, hogy élelmiszereiket milyen mértékben dolgozzák fel, és túl- és alábecsülik a különféle élelmiszerek feldolgozottságát.

Míg például 10 fogyasztóból hat (61%) magasanfeldolgozottként azonosította az energiaitalokat, addig a vegán sajtokat és csokoládékat mindössze 34%, illetve 22% jelölte meg helyesen magasanfeldolgozottnak.

Ezért, bár az emberek 84%-a vallja, hogy hetente ötnél kevesebbszer eszik magasan-feldolgozott élelmiszereket, a feldolgozási szintek zavarosságát mutatják az eredmények, és nagyon valószínű, hogy maguk a fogyasztók alábecsülik a saját fogyasztásukat.

Forrás: EIT Food

Magazin ajánló: