0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen a hazai agráriumban

Az állatorvosok alapvető szerepet töltenek be az állatok egészségének védelmében, a fertőző betegségek elleni fellépésben és a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában  – mondta Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető az Állatorvostudományi Egyetem diplomaátadó és doktorrá avató ünnepségen hozzátette, a világ jelenleg számos nehézséggel néz szembe, amely kihívások megoldásához minden tudást megszerezhettek a hallgatók az egyetemi tanulmányaik alatt.

Sokrétű feladatellátásuknak köszönhetően az állatorvosok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a hazai agráriumban.

Példaként említette a hatósági állatorvosok munkáját, akik felügyelik és ellenőrzik, hogy az élelmiszer- és takarmányipari vállalkozók a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában eleget tegyenek az élelmiszerjog követelményeinek.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Mint fogalmazott,

hazánk állategészségügyi szakembereinek a madárinfluenzával és a sertéspestissel is szembe kell nézniük.

Nagy István hangsúlyozta, az eddigi tevékenység sikerességét mutatja, hogy Magyarországon, a házi sertésekben továbbra sincs jelen a fertőzés, ugyanakkor továbbra is prioritás a betegség elleni védekezés. Folyamatos kockázatot jelent az északkeleti határvidéken a veszettség, a háború miatt ugyanis elmaradt az ukrán vakcinázás.

Feladatot jelent továbbá a sertés PRRS vírus és a szarvasmarha-gümőkór kordában tartása, valamint korunk egyik legjelentősebb, globális léptékű egészségügyi fenyegetésétől, a rezisztens kórokozóktól való védekezés.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István a szakma további kihívásaival kapcsolatban beszélt a Termőföldtől az Asztalig Stratégia 2030-ig szóló időszakáról, amely 50%-os csökkenést határozott meg az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok vonatkozásában.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: