0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Tippek lóvásárlás előtt 3.

A tanácsokat nemcsak a teljesen kezdő lótartóknak érdemes elolvasni, a tapasztaltabb lovasok is gazdagodhatnak néhány hasznos információval.

Manapság olyan nagy a választék és olyan könnyen rengeteg információhoz juthatunk a meghirdetett lovakról, hogy akár már online is megtalálhatjuk a hozzánk illőt. Ehhez persze nem árt a nagy tapasztalat, hiszen sok kellemetlen meglepetés is érhet. A cikk decemberben és januárban megjelent első két részében, illetve az itteni befejező részben

abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy melyek a legfontosabb megfontolnivalók, mielőtt saját lóra költenénk nem kevés pénzt.

A tanácsokat nemcsak a teljesen kezdő lótartóknak érdemes elolvasni, a tapasztaltabb lovasok is gazdagodhatnak néhány hasznos információval.

Az állatorvosi vizsgálat

Az állatorvosi vizsgálat fontos és mindig ajánlott lóvásárlás előtt. Adásvételi vizsgálattal legjobb, ha a saját állatorvosodat bízod meg, ha pedig nincs ilyen még, mivel az első lovad megvásárlására készülsz, akkor egy lehetőség szerint független állatorvost kérj fel a feladatra. Ha a közelben van lovas ismerősöd, kérdezd meg, kit ajánlana. Mindenesetre ne bízd ezt az eladóra! A legjobb, ha részt veszel a vizsgálaton, mert így személyesen látod az állatorvos reakcióit és beszélhetsz vele, mialatt elvégzi a különböző vizsgálatokat.

Kérj az állatorvostól körülbelüli kormeghatározást a lóról és vesd össze ezt az eladó által közölt korral. Ne felejtsd el tájékoztatni az állatorvost a lovastudásod szintjéről és arról, mik a terveid a lóval.
lóvásárlás állatorvos
Fotó: Somogyvári Anett

Az állatorvosi vizsgálat lehet egyszerűbb, olcsóbb vizsgálat, amely magában foglalja a ló nyugalmi állapotának alapos vizsgálatát, ilyenkor az állatorvos megvizsgálja a szemet, a szívet, a tüdőt, a testfelépítést, a fogakat és a bőrt. Ezt követi a ló kézen felvezetése lépésben és ügetésben egyenes vonalon, kemény felületen, majd mind a négy láb hajlítási tesztje, hátraléptetés és egy szűk körön való fordulás. Néha a szűk körön való futószárazás is ide tartozik. Az állatorvos vérmintát is vehet. Van egy ennél kiterjedtebb vizsgálat is, amelyben terhelés előtt és azt ezt követő kis pihenő után is vizsgálják a lovat, így az esetleges légzőszervi, szív- és lábproblémák könnyebben észrevehetők. Emellett adásvételi röntgen is készül a ló lábairól, amelynek a kiértékelése mindig kényes feladat az állatorvos számára, hiszen számos nagydíjas ló versenyez nem túl jó röntgeneredményekkel, miközben akár egy kicsinek vélt elváltozás is okozhat sántaságot. Az, hogy az éppen a röntgenen látszó kisebb, tüneteket nem okozó elváltozások a jövőben okozhatnak-e problémát, ugyancsak nem megjósolható.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: