0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Propolisz szív- és érrendszeri betegségek ellen – tudományos bizonyítékok

Egy nem rég megjelent metatanulmány megerősítette a propolisz összetevőinek hatékonyságát a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel szemben:

vagyis a propolisz többek között pozitívan hatott az elhízásra, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra és a cukorbetegségre.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak. A kockázati tényezők számos országban már-már a populáció többségére is jellemző.

A kiértékelt tanulmányok túlnyomó többsége arra világít rá, hogy a propolisz összetevői különféle mechanizmusokon keresztül fejtik ki terápiás hatásukat a fent említett kockázati tényezőkkel szemben: ilyen mechanizmus például az inzulinkiválasztás és az NO-szint növelése.
méh, propolisz
Munka propoliszozás közben

A propolisz kémiai összetétele főként a növényi források összetételétől függ, és nagymértékben változik a helyi flóra és az évszak függvényében.

A fő összetevők a fenolok és terpenoidok, mint például a kávésav-fenetil-észter, a kriszin és a kvercetin.

Az illékony vegyületek fontos szerepet játszanak, és jelentősen változnak az egyes propoliszfajtákban attól függően, hogy azok honnan származik.

Egy tanulmány kimutatta a propolisz hatékonyságot 2-es típusú cukorbetegség esetén (T2D). A betegek 12 hétig napi háromszor kaptak propolisz-tablettát (300 mg). A TC- és LDL-szintjük jelentős változást mutatott a kontrollcsoporttal szemben, de az IG- és PG-szintek között nem voltak releváns különbségek.

Egy másik tanulmányban kínai propolisz hatását vizsgálták gyulladásos citokinekre, antioxidáns funkciókra és a glükózanyagcserére vonatkozóan, szintén T2D-s betegeknél. A páciensek 18 héten keresztül napi 900 mg propoliszt kaptak. A tanulmány végén markáns növekedés volt tapasztalható a szérum-GSH- szintben és jelentős csökkenés mutatkozott a szérum-laktát-dehidrogenáz aktivitásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu