vagyis a propolisz többek között pozitívan hatott az elhízásra, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra és a cukorbetegségre.
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak. A kockázati tényezők számos országban már-már a populáció többségére is jellemző.

A propolisz kémiai összetétele főként a növényi források összetételétől függ, és nagymértékben változik a helyi flóra és az évszak függvényében.
A fő összetevők a fenolok és terpenoidok, mint például a kávésav-fenetil-észter, a kriszin és a kvercetin.
Az illékony vegyületek fontos szerepet játszanak, és jelentősen változnak az egyes propoliszfajtákban attól függően, hogy azok honnan származik.
Egy másik tanulmányban kínai propolisz hatását vizsgálták gyulladásos citokinekre, antioxidáns funkciókra és a glükózanyagcserére vonatkozóan, szintén T2D-s betegeknél. A páciensek 18 héten keresztül napi 900 mg propoliszt kaptak. A tanulmány végén markáns növekedés volt tapasztalható a szérum-GSH- szintben és jelentős csökkenés mutatkozott a szérum-laktát-dehidrogenáz aktivitásában.