0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Korán kezdődik a szezon, sok kártevő telelt át – növényvédelmi előrejelzés 9. hét

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti rekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Korán kezdődik a növényvédelmi szezon az enyhe tél után.

Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövény is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre. Az ősszel elvetett spenót, az őszi fokhagyma, az őszi fejes saláta sorra hozza újabb leveleit, de az átteleltetett póréhagyma és a leveles kel is friss leveleket mutat.

A növények fejlődésével párhuzamosan sorra jelentkeznek a sürgősen megoldandó növényvédelmi problémák.

A téli álmukból felébredő katicabogárfajok lázasan kutatnak táplálék után a fák vesszein és a növekedésnek indult dísznövényeken. Nem is kell sokáig várniuk, mert ebben az időszakban már elkezdődik a ribiszke és az alma levélpirosító levéltetveinek károsítása.

Kevésbé gyakorlott kertész szeme előtt ez csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már megtörtént a baj, az épphogy kifakadt levélkéken jellegzetes piros torzulásos foltok védelmében megtaláljuk a szívogató levéltetveket.

Az elszíneződést és a torzulást a levéltetvek szívogatása okozza. Ebben az időszakban olajos lemosó készítményekkel még megelőzhető a károsítás, rügyfakadás után már csak felszívódó hatású rovarölőkkel védekezhetünk.

Az őszibarackfák metszése előtt el kell végezni a rezes lemosópermetezést, mert ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett, csapadékos időben fertőz a tafrinás levélfodrosodás. A kórokozó kifejezetten hidegkedvelő, és a rügypikkelyek közé bemosódva fertőzi meg a levélkezdeményeket, így rügyfakadáskor már eleve beteg levelek bújnak ki. A sárgahúsú és a nektarin típusú fajták a legérzékenyebbek rá.

Gyümölcsfélétől függetlenül egyébként is aktuális a tél végi lemosópermetezés, lehetőleg a fák metszése után. Ha ősszel nem tettük meg, akkor ilyenkor távolítsuk el a sérült, beteg ágakat, szedjük le a gyümölcsmúmiákat, almafákon a vértetű-kolóniákat drótkefézzük le, akárcsak a pajzstetűfertőzés nyomait és az atkatojásokat.
Ha ősszel elmulasztottuk, akkor most mindenképpen szedjük le a gyümölcsmúmiákat (Fotó: Aponyi Lajos)

Ezután jöhet az alapos, lemosásszerű permetezés valamelyik erre szolgáló készítménnyel. Ha nem találunk rovarfertőzésre utaló nyomokat, akkor elegendő a rezes-kénes kombináció, de abban az esetben, ha az előzőekben felsorolt kártevők nyomaival találkozunk, vagy már a tavalyi szezonban is meggyűlt velük a bajunk, akkor az olajat is tartalmazó kombinációkhoz kell folyamodnunk.

Az idei tavaszias február érdekessége, hogy az üvegházi és a mezei molytetű már most aktivizálta magát.

Legnagyobb tömegben a kertben telelt káposztaféléken (kelkáposzta, leveles kel), illetve néhány zöld levéllel telelő dísznövény (hunyorok, sásliliom) környezetében megbújva figyelhetjük meg. Úgy tűnik, a téli fagyok nem gyérítették a kártevőt, tehát nagyon korai kártételre kell számítani. Most sárga ragacsos fogólapok kihelyezésével gyéríthetjük a molytetveket.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Dr. Aponyi Lajos
(Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara)

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: