0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Egészséges települések, egészséges emberek

Húsz éve a zöld városokra összpontosít Sytse Berends, aki a holland Green City mozgalom képviseletében értékelte az elmúlt évtizedek változásait.

A Holland Királyság Nagykövetsége kezdeményezésére szervezett Green City konferencián a magyar városok mellett holland cégek is bemutatkoztak. Ismertették tevékenységüket, a zöldfelületek tervezésével, építésével, fenntartásával kapcsolatos évtizedes gyakorlati tapasztalataikat.

Húsz éve a zöld városokra összpontosít Sytse Berends, aki a holland Green City mozgalom képviseletében értékelte az elmúlt évtizedek változásait. A zöldfelületek építését, minőségét húsz évvel ezelőtt még nem kezelték értékükön, a zöld csupán esztétikai szempont volt. Az építési beruházásoknál csak az utolsó pillanatokban került szóba a zöldítés, ami ugyan még most is előfordul, de már sokkal kevesebbszer. A Green City mozgalom Hollandiában arra is figyel, hogy megtalálja azokat a célcsoportokat, amelyek számára fontos a zöld, így a nyereségre összpontosító ágazatokat is megcélozzák. Néhány célcsoportnak még mindig meg kell magyarázni, hogy van hozzáadott értéke a zöldítésnek. Szeretnék pontosan meghatározni ezt a hozzáadott értéket, ezért kutatásokat kezdeményeztek.

Egyetemekkel dolgoznak együtt, kutatják, hogyan lehet a városokban eredményes klímacélú zöldítést indítani.

Foglalkoznak a közösségi épületek, iskolák zöldítési lehetőségeivel, vizsgálják, hogy mit lehet tenni a kórházak zöldítésének érdekében. Kíváncsiak rá, milyen kedvező hatásuk van a betegekre és a gyerekekre az intézmények udvarán és az iskolák épületein belül kialakított rendezett zöldterületeknek. Mivel a világ különböző országaiban más-más témákban folynak kutatások, szeretnék ezeket feltérképezni és megnézni az ottani eredményeket.

Sok minden változott az elmúlt húsz évben, ezért az oktatás, az egészségügy, az életmód, a biodiverzitás területén tapasztaltakat összesítik kiadványaikban, tényeket közölnek a kutatási eredményekről. A városi lakosok számának növekedése aggodalomra ad okot, de a zöldítés egyértelműen nagyon pozitív hatást gyakorol minden élőlényre. Vannak egészen könnyen bevezethető, széles körben előnyös megoldások, a Covid miatt a zöldfelületek, köztük a parkok szerepe felértékelődött.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: