0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Nem halasztható tovább a lemosópermetezés – február végi növényvédelmi előrejelzés

Lazább talajokon már a zöldségek vetésére is készülhetünk, de a gyümölcsösben végképp nem lehet halogatni a szezonkezdő munkákat. Elkezdhetjük a pázsit gondozását is.

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete. Jelentősebb mennyiségű csapadék nem hullott, a gyakori szeles napokon pedig sokat száradt a talaj felszíne, így a könnyebb talajokon már elvégezhető a simítózás vagy a korai vetésű növények magágy-előkészítése.

A talaj vízkészlete kellő mértékben feltöltődött az őszi és téli csapadéktól, így korai aszályos időszakkal egyelőre nem kell számolni.
Már látható a kajszirügyek pattanása (Fotó: Aponyi Lajos)

A növények érzik a tartósan melegebb időjárást, a kényszernyugalmi állapot több fajnál megszűnt, ami veszélyes helyzetet teremthet, amennyiben a későbbiek során nagyobb mértékű lehűlés következne be. A mandula és a kajszi egyes fajtáinál már látható a rügyek pattanása, a dísznövények közül a rózsákon pedig már 1-2 centimétert meghaladó hajtáskezdemény is látható.

Ezeknél a növényfajoknál már nem halasztható tovább a tél végi lemosópermetezés, pláne, ha a használt készítmény olajat is tartalmaz.

Az őszibarackot pedig az időnként előforduló kisebb csapadék miatt indokolt réztartalmú készítménnyel, akár több alkalommal is permetezni, nehogy már a rügypikkelyek között megfertőzze a levélkezdeményeket a tafrinás levélfodrosodás.

A kint telelt káposztaféléken röpködnek a molytetvek, ellenük házikertben most csupán a ragacsos sárga lap kihelyezése ajánlott, mert a rovarölő készítmények még nem kellően hatékonyak. Mindenesetre figyelmeztető jel, hogy korai fertőzésre kell számítani ebből a sikeresen áttelelt populációból.

A kifakadt ribiszke és köszméte első levélkéin már felfedezhetők a hajtászsugorító levéltetű első példányai, így hamarosan piros leveleket láthatunk a bokrokon. A kártevő a vesszőkön tojás alakban telel, tehát a kelő egyedeket kell megfigyelni.

Elkezdhetjük a pázsitok gondozását, a talaj már megszikkadt annyira, hogy a tél folyamán elhalt, avas leveleket gyepszellőztetővel kiszedjük a sarjadó fűcsomók közül.

A megtisztítás és levegőztetés bokrosodásra serkenti a pázsitot, a most időszerű első fejtrágyával fokozzuk a növekedést.

Ebben az időszakban a nitrogéntúlsúlyos, komplex hatóanyagú készítmények a leghatékonyabbak. A gyepszellőztetővel összegyűjtött levélmaradványokból kiváló hatású levélkomposzt készíthető, amit az év során kiszórhatunk tápanyag-visszapótlásra, valamint a talaj szerkezetének a javítására.

Részletes növényvédelmi előrejelzés olvasható a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Dr. Aponyi Lajos,
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: magyarmezogadzasag.hu

Magazin ajánló: