0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Növényútlevél: megváltoznak a szabályok

Tavaly júliustól jelentősen átalakultak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok, ezzel együtt bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. 2024 májusától pedig a növényútlevél-kiállítás feltételei változnak meg.
Tóth János: A csomagolás az EPR-fizetési kötelezettség szempontjából
kiemelt figyelmet élvez

A témákat jól ismerő szakemberek tartottak előadást a Flora Hungaria nagybani virágpiac felkérésére, hogy tájékoztassák a díszkertészeket a tevékenységüket is érintő fontos intézkedésekről.

A kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszer sajátosságairól és alkalmazásának szabályairól Tóth János tájékoztatott.

A Customs & Nature Vámügynökség ügyvezetője és vámszakértője emlékeztetett, hogy a 2023. július 1-jétől működő új hulladékgazdálkodási rendszerben a magyarországi települési hulladék begyűjtésével, kezelésével, számlázásával kapcsolatos feladatokat a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) végzi. E tevékenység keretében a társaság azoknak a szigorú uniós irányelveknek a megvalósítását is vállalta, amelyek a tagállamokban keletkező hulladék minél nagyobb részének újrahasznosítását és a körforgásos gazdaságba kerülését szorgalmazzák.

Szakmai nap Szigetszentmiklóson a Flora Hungaria nagybani virágpiacon

Jelentési és fizetési kötelezettség

A hulladék növekedése hatalmas terhet ró a környezetre, a jövőt a körforgásos gazdasági rendszer jelenti. Ez a modell arra épül, hogy minden hulladék értékes alapanyag és energiaforrás, amelyekből újra és újra hasznos anyagok készíthetők. A kiterjesztett gyártói felelősség rendszert az új hulladékgazdálkodási rendszer életbe lépését követően vezették be. Ez előírja, hogy amikor a termék eléri az életciklusa végét és hulladékká válik, kezelésében – az európai uniós irányelveknek megfelelően – felelősséget és fizetési kötelezettséget kell vállalnia a termék gyártójának vagy első belföldi forgalomba hozójának.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: