Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében megvalósuló esemény célja az volt, hogy
– mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
A helyettes államtitkár kiemelte, a rövidtávú élelmiszerlánc egy olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül. A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Emlékeztetett, a korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat,hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is- tette hozzá. Dr. Felkai Beáta Olga rávilágított, hogy az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is. Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.
A REL Expot 2021-ben rendezték meg először, 120 vendéggel és 25 kiállítóval, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fő fölötti látogató vett részt az eseményen.
— árulta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke.