0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 10.

III: REL EXPO: „megteremteni a bizalmi kapcsolatot”

2024. február 29-én immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület fő-, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében.

Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében megvalósuló esemény célja az volt, hogy

találkozási teret biztosítson a termelőknek, a helyi közösségeknek, a vidékfejlesztéssel foglalkozó egyesületeknek, civil szervezeteknek és a fogyasztóknak.
III. REL EXPO
Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek REL témában – ez a rendezvény pedig kiváló lehetőség erre.

– mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

III. REL EXPO

A helyettes államtitkár kiemelte, a rövidtávú élelmiszerlánc egy olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül. A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Emlékeztetett, a korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat,hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is- tette hozzá. Dr. Felkai Beáta Olga rávilágított, hogy az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is. Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

A rendezvény lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák

A REL Expot 2021-ben rendezték meg először, 120 vendéggel és 25 kiállítóval, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fő fölötti látogató vett részt az eseményen.

Hogy mit jelent a rövid élelmiszer-ellátási lánc? Azt, hogyan jut el a termelőtől a fogyasztóig az élelmiszer a lehető legrövidebb úton, a lehető legkevesebb köztes szereplő által, és mindig a termelővel kezdődik és a fogyasztóval végződik. A kérdés mindig az, hogy hogyan tudjuk megteremteni azt a bizalmi kapcsolatot, ami a kettejük között létrejöhet. És itt jönnek be az értékesítési láncok.

— árulta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: