A kórokozó aszkospórája tág hőmérsékleti határok közt, 0,5–30 °C-on képes fertőzni, de alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb levélnedvesség mellett. Közepesen erős fertőzés következik be, ha 5-6 °C-on 1-2 napon át nedvesek a levelek, míg 15-16 °C-on 15-20 órás levélnedvesség már erős fertőzést eredményez. A későbbi ivartalan, konídiumos fertőzéshez jóval kevesebb nedvesség is elég, és ez azért is veszélyesebb, mert a varas foltokban négyzetcentiméterenként 35-200 ezer konídium képződik. Aszkospórából egy négyzetcentiméteren körülbelül 20 ezer alakul ki.

Nagyon jó permetléfedettség és jó időzítés kell a hatékony védelemhez. Tavasszal a hajtások és a gyümölcs fejlődése is nagyon gyors. Az alma a kötődéstől nem egészen három hét alatt eléri a zölddió nagyságot, ami azt jelenti, hogy a felülete az átmérőjéhez képest négyzetes arányban nő, az első két hétben pedig különösen fogékony a betegségekre.
Mindezeket figyelembe véve
A BASF új készítménye a Revyona, aminek egy új triazol, a Revysol a hatóanyaga. a Revysol molekulában az azolcsoport egy „nyak” körül képes elfordulni, ezáltal a már triazolrezisztens gombákra is kifejti hatását. Hidegben is hat, már 7-8 °C-tól aktív. Almában lisztharmat és varasodás elleni védekezésre használható.
Ez is érdekelheti: