0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Újra szabadon szárnyalnak Darwin pintyei

Több mint 500 pintyet engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken. A céljuk a szigetek élővilágának regenerálása, melyet főként az idegenhonos fajok veszélyeztetnek.

Ecuador Környezetvédelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a természetvédelmi megfontolásból 5 pintyfaj 510 példányát engedték szabadon Floreana-szigetén, melyek Darwin evolúciós elméletéhez modellként szolgáltak – írja az Euronews.green. A projekt részeként már 2023 óta folyamatban van az inváziós fajok eltávolítása. Ilyenek a szigetre behurcolt macskák és a rágcsálók, melyek számlájára már egy tucat bennszülött faj kipusztulása írható. Az őshonos élőlényekre a legnagyobb veszélyt ezek az inváziós állatok jelentik, így visszaszorításuk kritikus fontosságú a sziget ökológiájának helyreállítása szempontjából.

Közepes fapinty pinty szabadon
Közepes fapinty hímje (Camarhynchus pauper)
Fotó: Wikimedia Commons

A madarak előkészítése a szabad életre hosszú és bonyolult folyamat volt. Ennek részeként fogságban tartották és szaporították is az érintett fajokat.

A most szabadon engedett öt faj egyike egy kritikusan veszélyeztetett madár, a közepes rovarevő fapinty (Camarhynchus pauper) a világon egyedül Floreana-szigetén él, és sehol máshol

– mutatott rá a projekt fontosságára Arturo Izurieta, a Galápagos Nemzeti Park igazgatója.

Több hónapnyi munka után – melybe beleértendő a madarak gondozása és az inváziós fajok elpusztítása – a pintyeket február 26-án engedték szabadon. A mozgásuk nyomon követése érdekében jeladóval szerelték fel őket, ezzel biztosítva a jólétüket. Emellett tudományos adatokat is szolgáltatnak a kutatásokhoz. A tervek szerint drónokkal is figyelni fogják a madarak mozgását, melyek akár 40 fős csoportokat is alkothatnak. A modern technológia bevetésével értékes adatokhoz juthatnak a tudósok a madarak viselkedésével és élőhelyhasználatával kapcsolatban is.

Forrás: Euronews.green

Magazin ajánló: