0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Tetanusz, a reális veszély

Rögtön egy kérdéssel kezdem: ha valakit megszúr, bőrében mélyebb sebet ejt egy rozsdás szög, vagy bármi egyéb tárgy, mit tesz? A válasz: kitisztítja a sebet, és beadatja a tetanusz elleni oltást.

Bárkit kérdeztem, ezt a választ kaptam. Ez mindenki számára evidens. Viszont ha állatot ér egy ugyanilyen trauma, szinte egyszer sem gondolta a tulajdonos, hogy hasonlóan kell cselekedni.

mopsz

Pedig az állatokra (főleg a kutyákra) ugyanolyan veszélyt jelent, mint ránk, emberekre, ha a Clostridium tetani nevű baktérium szúrt seben keresztül bekerül bőr alá vagy a mélyebb szöveti részbe, és ott oxigéntől elzárt területen szaporodni kezd. Ugyanis eközben toxint termel, amely idegméregként hatva blokkolja a motoros neuronok gátló funkcióját, így

a fertőzés néhány nap elteltével egész testre kiható merev­görcsös állapotot eredményez.

Az állat összes izma megfeszül, görcsben van, és végül ép tudat mellett az állat megfullad a légzőizmok bénulása miatt. Vannak a betegségnek fokozatai is, például amikor úgynevezett parciális tetanusz esetében a merevgörcs csak a fejre vagy egy végtagra lokalizálódik. Ha az elváltozás csak a fejen mutatkozik, akkor az állat görcsös arckifejezést mutat (risus sardonicus) de a mozgásban nem korlátozódik, járóképes marad. Az arckifejezés nagyon jellemző: hátra csapott fülek ráncolt homlok, kidülledt szemek és kiszélesedő vigyor. Ebben az esetben a betegség lefolyása kedvező, megfelelő terápiával átvészeli a betegséget az állat.

Minden esetben a seb tisztításával kell kezdeni a kezelést!

Oxidatív szerrel történő átmosással az ott lévő baktériumokat lehet semlegesíteni, majd érdemes beadatni a tetanusz elleni szérumot, és az antibiotikumos kezelést is mihamarabb el kell kezdeni, hogy további baktériumok ne szaporodjanak el és ne termeljenek még több neurotoxint, de a már felszívódott toxinokkal nincs mit tenni… Két hét alatt lassan elbomlanak a toxinok, addig életben kell tartani az állatot! Ez nem egyszerű a generalizált (minden izomra kiterjedő) formánál.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: