0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Saját receptekből, saját ízvilággal

Ezernyi variációval számolhat, és minden tekintetben, teljes mértékben beleviheti termékeibe a saját stílusát, ízvilágát, aki chili feldolgozásába fog

– mondja Lábadi Balázs, aki a Veszprém vármegyei Sümegen Chili Project néven készíti különleges ízű szószait.

Lábadi Balázs: nem szeretném a jelenleginél nagyobb mennyiségben készíteni a termékeimet
Lábadi Balázs: nem szeretném a jelenleginél nagyobb mennyiségben készíteni a termékeimet
Fotó: Bella Huba

– Mindig is kedveltem a csípős ízeket, de annak idején, 2010 körül chilis termékek nem is voltak a boltokban, hazánkban inkább csak fűszerpaprikás készítményeket lehetett vásárolni. Úgy gondoltam, hogy nekem ez kevés, és utánanézek a lehetőségeknek – idézte a kezdeteket a tűzoltóként dolgozó Lábadi Balázs. – Külföldről, ha jól emlékszem Finnországból sikerült magot rendelni. A választék egyébként e téren óriási, a chilinek hatalmas diverzitása van fajták, színek, ízek, erősség tekintetében egyaránt.

A kiskertemben termelni kezdtem, s úgy gondoltam, készítek magamnak nagyon jó szószokat. Így is történt, saját ötletek, a magam kiötlötte ízvilág alapján feldolgoztam a termést, majd a család, barátok és kollégák biztatására kezdtem kicsit nagyobb mennyiségben előállítani a szószokat.

Csak annyit, hogy akit érdekel, az helyben meg tudja vásárolni. Időközben egyébként a magyar piacon is megjelentek különböző termékek, de én maradtam az eredeti elképzelésemnél, hogy továbbra is teljesen saját chilit szeretnék termeszteni és feldolgozni. 2022-től hivatalosan kistermelő vagyok. Jelenleg tízféle szószt készítek, köztük például gyümölcsöseket, fűszereseket, gyengébbeket, erősebbeket. Nyolc közülük fermentált.

Lábadi Balázs elárulta, hogy egy-egy termék kialakításába rengeteg munkát, energiát kell fektetni. Előfordul, hogy több évig is eltart, mire az adott chiliszósz elnyeri a végleges ízét.

– Ez egy elég bonyolult folyamat. Például van egy kovászos uborkás szószóm, ami szinte minden évben változott, esztendőről-esztendőre más lett. Hol az elkészítés technikája, hol az összetevők aránya jelentette a módosításokat. Bár azt mondják, hogy jó, ha egy adott termék állandó minőségű, az esetemben folyamatos a kísérletezés, ezért változhatnak a szószok. Az emberek ezt elfogadták, sőt, kimondottan szeretik. Tudják, hogy ez esetemben a fejlődést is jelenti. Arról, hogy melyik a jó és finom, természetesen nem magam döntök. A kóstolás folyamata nagyon jól kialakult az elmúlt évek alatt. A család, a barátok egyaránt véleményezik a szószokat, de leginkább a tűzoltó kollégáim. Be szoktam vinni ajándékként 30-40 üveggel, s annyit kérek, hogy véleményezzék őket. Gyorsan kiderül, hogy az adott szósz mennyire ízlik. Persze, hozzá kell tenni, hogy ez egyénfüggő is.

Nem egyszer előfordul, hogy a készítés során, még a palackozás előtt kukában végzi az anyag, mert magam sem vagyok teljesen elégedett vele.

A chiliszószoknál próbálkozni kell, az esetemben azért is, mert nem internetes, idegen receptek alapján, hanem saját kútfőből, a magam ötletei szerint dolgozom. Rengeteg a variációs lehetőség, hogy csak az összetevőket, az állagot, a savasságot, az édességet, az ecetességet vagy akár a színt említsem. Lehet, hogy csak egy apró dolgot változtatunk, s még jobb lesz a szósz.

A variációs lehetőségek száma végtelen
A variációs lehetőségek száma végtelen
Fotó: Bella Huba
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság