S, hogy mi a jó chiliszósz titka? Mondjam azt, hogy még én is keresem?! Ez egyéni ízlés kérdése is, de ha jók a visszajelzések, ha az adott termékből valaki még kér, az biztosan jó. Egyébként úgy veszem észre, hogy a kicsit pikánsabb, közepesen erős szószok kelendőbbek, talán azért is, mert a csípősség mellett jobban érezhetők az ízek. A kérdésre válaszolva: ha tehát egy chiliszósz jól átgondolt és közepes erősségű, akkor csak jó lehet!
A chili amellett, hogy finom, egészséges is. Régóta fogyasztják, a maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását.
A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Kismértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és jót tesz az eldugult orrnak. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, de a helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált.
– Természetesen én is olvastam a chili egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, de én nem ezek alapján ajánlom a szószokat, hanem mint csodás, egyedi ízvilágot képviselő élelmiszert – tette hozzá Lábadi Balázs. – Alapvetően a chilit szinte mindenki szeretné kipróbálni. Kevesen vannak, akik teljesen elhatárolódnak tőle, mondván: megfájdul tőle a gyomruk. Az ízének, a csípősségének kétségtelenül van varázsa, ráadásul „boldogsághormon” szabadul fel a fogyasztása során. Előfordulhat, hogy valaki teljesen hozzászokik, szinte „függővé” válik, de akadnak, akik úgy megedződnek, hogy extrém erősre vágynak. Amúgy pedig, ha valaki mégsem szereti a chilit, az biztosan meg tud nevezni a közvetlen környezetében sok embert, aki imádja, s akinek szívesen adna. Ráadásul, ahogy mondtam, ezernyi variáció létezik, mindenki kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt.
Amúgy én is a közepes erősségűt szeretem, az extrém erőshöz ritkán nyúlok. Meg kell jegyeznem, hogy a szószaim receptjei az alapján is készülnek, hogy elképzelem, milyen ételekhez illenének.

Fotó: Bella Huba
Lábadi Balázs elmondta: nem szeretné a jelenleginél nagyobb mennyiségben készíteni a termékeit, inkább arra törekszik, hogy még minőségibbé tegye őket és – persze az állandó kísérletezés mellett – kialakítson egy állandó szortimentet.
– Kialakítottam egy saját márkát, s ez ugyanolyan cél volt, mint az, hogy minőségi termékeket készítsek, s amit belefektetek, az visszatérüljön. Boldog vagyok, hogy a hobbimmal foglalkozhatok. Persze nem kevés munkával jár, hiszen a chilit megtermelem, kézzel kimagozom, leszűröm, csomagolom, vagyis sokat foglalkozom vele. Ezért sem szeretném nagyobb mennyiségben készíteni, mert ezzel elveszítené a varázsát. Szeretném a receptjeimet tökéletesíteni, újakat létrehozni, és a top termékekből egy állandó szortimentet kialakítani, melyben mindenki megtalálja a kedvencét.